Menu
Slogan

A+ A A-

Postkovid kod djece može da traje i do šest mjeseci

  • Autor Nenad Popović

U Srbiji je sve više oboljelih od virusa korona među mladima, uglavnom je riječ o asimptomatskim slučajevima, ali ono što posebno brine je da se postkovid javlja i kod djece i da može da traje i do šest mjeseci.

Foto: Ilustracija

Djeca uglavnom imaju asimptomatski slučaj korona virusa, ali su baš takvi slučajevi značajni u transmisiji ka ukućanima i drugim ljudima kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar, kardiolog i direktor Instituta za majku i dijete.

On je posebno skrenuo pažnju na postkovid.

– Ranije to nije bio neki veliki problem, međutim, sve češće čak i ona djeca koja su imala asimptomski slučaj, pokazuju smetnje u spavanju, nesanice, kognitivne smetnje, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca i veoma jako zamaranje poslije četiri do pet stepenika – rekao je dr Vukomanović za TV “Prvu”.

Po njegovim riječima “postkovid može da traje i do šest mjeseci”.

– Djeci se savjetuje postepepno povećanje fizičke aktivnosti i vitaminska terapija koju su uzimali tokom bolesti – dodao je prof. Vukomanović.

On je posebno naglasio da je u ovom talasu trenutno primljeno troje djece koja su PCR pozitivna. Izdvojio je slučaj 15-godišnjeg dječaka, koji je imao tešku upalu pluća bez ikakvih komorbiditeta, bez ikakvih faktora rizika, a razvio je kliničku sliku koja je karakteristična za odrasle.

– To pokazuje da bolest donekle mijenja svoju ćud, delta soj ima neke svoje osobenosti, najteža bolest je do sada bila multisistemski inflamatorni sindrom gdje je bilo i smrtnih ishoda, međutim to se sada pomjera ka populaciji adolescenata i mladih, a tu je eto najmanji procenat vakcinacije – kazao je on.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!