Menu
Mare

Od glavobolje i vrtoglavice do epileptičkih napada i moždanih udara: Neurolog objašnjava koje su posljedice korone i ko je ugrožen

  • Autor Marija

Tokom oboljenja korona virusom, ili nakon preležane bolesti, kod neuroloških bolesnika ali i kod onih koji to nisu, može se javiti vrtoglavica, malaksalost, glavobolja.
Međutim, neurološke manifestacije se javljaju kod približno polovine hospitalizovanih pacijenata sa korona virusnom, objašnjava za Žena neurolog dr Stevo Lukić, koji dodaje da se kod oboljelih od kovida uglavnom javljaju bolovi u mišićima, glavobolje i encefalopatija.

– Ostali neurološki simptomi poput vrtoglavice, poremećaja ukusa ili mirisa su rjeđi, dok su moždani udari, poremećaji pokreta, motorički i senzorni deficiti, ataksija i epileptički napadi rijetki, kaže neurolog dr Stevo Lukić.

Nije jasno, dodaje ljekar, da li su ovi neurološki simptomi, ako postoje, specifični za Covid-19 infekciju ili samo odražavaju očekivano oboljevanje i / ili komplikacije uočene kod kritično bolesnih pacijenata uopšte.

– Encefalopatija je česta kod kritično bolesnih pacijenata sa Covid-19 infekcijom. Generalno, najvjerovatnji uzork su toksičko-metabolički poremećaji, nedostatak kiseonika, laboratorijske abnormalnosti, upotreba potencijalno toksičnih lijekova… Ukopliko se simptomi ne mogu objasniti ovim tradicionalnim uzrocima, može biti indikovana dalja ispitivanja: radiološka (npr. NMR), elektrofiziološka (EEG) ili analiza likvora, kaže dr Lukić.

Moždani udar (šlog) povezan je sa Covid-19 infekcijom kod približno jedan do tri odsto hospitalizovanih pacijenata, sa većim stopama kod onih sa težim oblikom kliničke slike Covid-19 infekcije, pojašnjava neurolog.

– Može se pojaviti nekoliko podtipova moždanog udara, uključujući ishemijski moždani udar, intrakranijalno krvarenje i tromboza cerebralnih venskih sinusa. Pored tradicionalnih mehanizama moždanog udara, potencijalni mehanizmi ishemijskog moždanog udara povezani sa Covid-19 infekcijom uključuju hiperkoagulabilnost (povećana tendencija zgrušavanja krvi), ozbiljno zapaljenje, disfunkciju sistema renin-angiotenzin-aldosteron, srčanu disfunkciju i posljedice teških respiratornih bolesti, priča dr Lukić za Žena.

Liječenje ishemijskog ili hemoragijskog moždanog udara kod pacijenata pod sumnjom ili onih koji su pozitivni na Covid-19 treba da slijedi iste standarde njege kao i kod pacijenata bez Covid-19 infekcije, uz neophodne mjere predostrožnosti povezane sa kontrolom infekcije.

– Opisani su brojni slučajevi Guillain-Barre-ovog sindroma (GBS) i srodnih sindroma kod pacijenata sa Covid-19 infekcijom. Generalno, procjena i liječenje takvih pacijenata je slično onima koji nisu povezani sa pandemijom. Trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da su pacijenti sa neurološkim oboljenjima koji se liječe imunosupresivnom terapijom u povećanom riziku od Covid-19 infekcije, i takav medicinski tretman treba da se nastavi kod neinficiranih pacijenata tokom pandemije. Ako se pacijenti na takvim lijekovima zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom korona virusom 2 (SARS-CoV-2), savjetuje se individualizovani pristup koji uzima u obzir rizik povezan sa određenim lijekovima, težinu osnovne neurološke bolesti i težinu Covid- 19 bolesti. Pacijenti sa istorijom kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, izgleda da imaju rizik od lošijih ishoda zbog Covid-19 infekcije, ovo se vjerovatno odnosi na i druge pacijente sa neurološkom bolešću. Takvim pacijentima treba posebno savjetovati da se pridržavaju preventivnih mjera, objašnjava dr Lukić.

Neurolog apeluje da se pristupi vakcinaciji protiv korona virusa, poseban apel upućuje pacijentima sa neurološkim bolestima koji nemaju kontraindikacije, jer pacijenti sa nekim neurološkim stanjima mogu biti u velikom riziku ukoliko se zaraze virusom, piše Blic žena.