Menu
Slogan

A+ A A-

Cenzurisan i "Doručak kod Tifanija"

  • Autor Nenad Popović

"Doručak kod Tifanija", oskarovski klasik koji je obilježio karijeru Odri Hepbern, odlukom urednika britanske televizije Channel 5 cenzurisao je scene s glumcem Mikijem Runijem.

Foto: N.N.

Miki Runi u filmu tumači lik Japanca, gospodina Juniošija, ali poslije odluke televizijskog emitera njegov lik je opisan kao podsticanje rasističkih stereotipa koji su dio prošlosti i nemaju mjesta u budućnosti.

Naime, Miki Runi je američki glumac koji u filmu ima žućkastiji ten, isturene zube i kosije oči, što nisu njegove prirodne karakteristike, već imitacija stereotipnog Japanca. Pored Channela 5, emiter Skaj odlučio se na upozorenje prije početka filma. Naime, "Doručak kod Tifanija" na njihovom kanalu nije cenzurisan, ali je naznačeno da je lik "stereotipna karikatura japanske kulture".

"Doručak kod Tifanija" je i 1961. godine, kada je objavljen, bio suočen s kritikom zbog angažovanja Runija i rasističkog ruganja. Teri Gilijam, jedan od zvijezda čuvenog "Montija Pajtona", sada i reditelj, oštro je osudio ovakvu odluku.

"Cenzura je očigledno sve razvijenija industrija u Britaniji ovih dana, ali da se izbacuju scene iz filma, to je loša i opasna odluka. Ko su ti novi cenzori? Ko im je dao prava da povlače crtu šta je uvredljivo, a šta nije", poručio je on. Sin Odri Hepbern, inače poznati i uspješni producent, rekao je da je neophodno da se film posmatra iz perspektive ljudi koji su tada snimali "Doručak kod Tifanija".

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!