Menu
Slogan

A+ A A-

Djed Radoslav osmislio spravu za tjeranje virusa

  • Autor Nenad Popović

U doba pandemije korona virusa svako se protiv pošasti bori na neki svoj način. Nošenje maske, držanje distance, puno vitamina i češće pranje ruku nego što to činimo inače su najčešći kojima pribjegavamo.

Foto: Rina

Međutim, djed Radosav Marković iz sela Ražana kod Kosjerića otišao je korak dalje i napravio jedinstven patent korona ventilator. Iako zagazio u desetu deceniju života (ima 91 godinu) kaže da se do sada nije zarazio, a da je za to zaslužan upravo njegov neobičan izum.

Foto: Rina

– Kad se zahuktalo sve ovo sa koronom odlučio sam zbog supruge i sebe da napravim ventilator koji u prostoriju ubacuje svjež vazduh, a napolje izbacuje viruse i bakterije. Čak i muve tjera iz prostorije ako ih ima, pritom i dodatno hladi prostor. Dodao sam i jedan dio u kom stoji alkohol, pa se izbacivanjem tih čestica dezinfikuje prostor. To što se nismo zarazili po meni dugujem samo ovom ventilatoru, koji je “tjerao” viruse i bakterije iz prostora u kojem svakodnevno boravimo – rekao je djed Radosav za Rinu.

Foto: Rina

Kako kaže, ovo nije prvi put da sam osmili i napravi neku čudnu spravu koja je njemu i supruzi pomagala u domaćinstvu. Sve što očima vidi, ovaj vitalni starac sa padina Maljena može rukama i da napravi. Po struci je elektiričar, pa mu je to dodatno olakšalo rad na patentu.

Foto: Rina

– Imao sam dosta starih dijelova u mojoj radionici koje sam iskoristio. Motor koji ga pokreće je jako mali i troši vrlo malo električne energije, oko jednog kilovata. Prije ovog ventilatora napravio sam supruzi mašinu koja joj pomaže u prebiranju pasulja i odvaja zrna od trunki koje ostaju. To je bio zaista težak posao, ali uspio sam – priča Radosav.

U selu ga već poznaju kao odličnog majstora, a tek sad shvataju da iako se bliži stotoj djed Raćo pravi inovator. Osim dva ventilatora koja mogu stati rame uz rame sa nekim savremenim patentima njegovo majstorsko znanje u okolini Kosjerića čuvaju i brojne kosilice, cirkulari i mašine za obradu drveta.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!