Menu

A+ A A-

Kako očistiti veš mašinu od kamenca i neprijatnih mirisa

  • Autor Nenad Popović

Vjerovatno da svaka domaćica redovno i temljno održava svoje domaćinstvo. Međutim, složićemo se da kada pomislimo na čišćenje rijetko kome na pamet padne mašina za veš.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Ona bi trebalo da čisti našu odjeću, pa kako onda uopšte može da bude prljava?

Veš mašina je zbog praška, omekšivača, vode i nečistoća puna kamenca, a ne izostaje ni neprijatan miris koji nije rijetkost.

Ukoliko primjećujete razliku u mirisu svježeg opranog veša, možda bi trebalo da isprobate jednostavan trik koji će za tili čas ukloniti kamenac i sve nečistoće i učiniti da vaša odjeća ponovo zamiriše.

Prije nego što započnete čišćenje za koje će vam biti potrebno samo alkoholno sirće, alkohol i soda bikarbona, trebalo bi da detaljno obrišete pregrade u koje sipajte prašak i omekšivač.

Ukoliko se fioka sa pregradama vadi, izvadite je.

U bočicu sa raspršivačem sipajte 100 ml sirćeta i poprskajte na mjesto gdje se inače nalazi fioka.

Operite je toplom vodom i poprskajte sirćetom, pa je vratite na mjesto i u pregradu u koju inače stavljate omekšivač sipajte malo sirćeta, a u druge dvije pregrade stavite sodu bikarbonu u mjeri u kojoj inače stavljate prašak.

U bubanj veš mašine sipajte oko 50 ml sirćeta, pa je uključite na 90 stepeni.

Kada mašina završi, otvorite vrata veš mašine, ostavite ih tako 10 minuta, pa naprskajte alkohol u bubanj i detaljno obrišite pamučnom krpom unutrašnjost mašine.

Postupak je poželjno ponavljati jednom mjesečno.

(Telegraf.rs)

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!