Menu

Pooštreni propisi za izvoz vakcina

  • Autor Nenad Popović

EU je danas promijenila detalje pravila o izvozu vakcina protiv kovida 19 i jasnije definisala pravo na blokiranje isporuka zemljama poput Britanije, sa višom stopom imunizacije, kao i onima koje ne izvoze svoje doze vakcina.

Foto: Ilustracija
 

Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je na konferenciji za novinare da mehanizam za odobrenje izvoza nije usmjeren protiv bilo koje konkretne zemlje.

Evropska komisija je predložila da se postojeće mjere prošire da bi se osiguralo da planirani izvoz ne ugrozi već umanjene isporuke samoj Uniji.

Izdavanje izvoznih dozvola biće zasnovano na reciprocitetu i "proporcionalnosti" epidemiološke situacije, stopi vakcinacije i pristupu vakcinama u zemlji koja je odredište.

Zvaničnici EU rekli su da bi restrikcije mogle da stupe na snagu ukoliko kompanije poštuju kvartalne ugovore, a manjak nastane na samom kraju tog perioda.

Dombrovskis je rekao da nova pravila nisu automatizovana i da će zahtjevi biti razmatrani slučaj po slučaj.

Šema će biti proširena na 17 susjednih zemalja, među kojima su Izrael, Norveška i Švajcarska. Ove zemlje su do sada bile izuzete, ali sada će i njima biti potrebno odobrenje da uvezu vakcine iz EU.