Menu
Slogan

A+ A A-

Najčešće prevare koje prijete kupcima polovnjaka

  • Autor Nenad Popović

Kupovina polovnog automobila može biti i te kako rizična, posebno ako primjetite neke od ovih stvari.

Foto: Ilustracija
 

Jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila je to što kupci ne mogu brzo da otkriju uobičajene prevare na vozilima.

Neki polovnjaci na prvi pogled su vrlo privlačni, ali ipak kriju probleme koji donose brojne brige i najčešće nimalo naivne troškove.

Revijahak izdvaja 5 najčešćih prevara koje vam prijete kada kupujete polovni automobil, na osnovu analize platforme carVertical.

Radi se o analizi više od milion izvještaja o istoriji polovnjaka prikupljenih od aprila 2020. do aprila ove godine, i to na području naše regije, ali i brojnih drugih evropskih zemalja.

Automobil je oštećen

Prema podacima koje je prikupio carVertical, gotovo jedna trećina (31%) svih automobila provjerenih na toj platformi imala je neko oštećenje.

Zato je pri odabiru automobila važno detaljno pregledati karoseriju.

Vraćanje kilometraže

Najpoznatija prevara je vraćanje kilometraže, a ona je i jedna od najčešćih.

Kilometraža svakog šestog automobila (16.7%) bila je promenjena. Pritom je veća šansa da je to učinjeno na dizelašima i automobilima iz uvoza.

Ovom prevarom preprodavci dižu cijenu vozila i do 25 odsto.

Zato pripazite ako su sjedišta, upravljač ili ručica mjenjača istrošeni, a kilometraža je niska - to bi mogao biti znak kupcu da odustane od automobila i potraži drugi.

Automobil je ukraden

Kupovina ukradenog automobila vjerovatno je najgora od svih prevara sa polovnjacima.

Obično novi vlasnici koji nisu imali sreće završe sa zaplijenjenim vozilom, a vraćanje novca za plaćeni automobil može biti komplikovano.

CarVertical je tokom posljednjih 12 mjeseci otkrio nekoliko stotina ukradenih automobila, čime je kupcima uštedio znatnu količinu vremena i novca.

Automobil je služio kao taksi ili rent-a-car vozilo

Neki vozači nisu ni svjesni da je njihov auto ranije bio taksi ili rent-a-car vozilo.

Taksisti obično nakupe veću kilometražu i većinom prevoze putnike u gradskim uslovima vožnje. Taksiji i iznajmljeni automobili obično se brže troše i vrlo često nisu dovoljno dobro održavani.

Kroz platformu carVertical prošle godine je otkriveno oko 2.000 takvih automobila.

Cijena automobila je preniska

Da, i to je moguće. Praksa je pokazala da treba izbjegavati vozila čija je cijena sumnjivo niska.

Ponekad su takvi automobili uvezeni sa promijenjenom kilometražom ili kriju određena oštećenja i samo stvaraju iluziju odlične kupovine.

Izuzetak su automobili koje vlasnici ispod cijene prodaju iz nekih drugih razloga, poput finansijskih problema ili selidbe.

(B92)