Menu
Mare

Da li su i vašoj kosi potrebni antioksidansi?

  • Autor Nenad Popović

Antioksidansi su moćni čuvari našeg zdravlja; naravno i kože, ali jednako važnu ulogu imaju i u zaštiti kose!

Foto: N.N.
 

Baš zbog toga, njega kose bi, takođe, trebalo da obuhvati korištenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže antioksidanse.

Zdrave i njegovane vlasi težnja su većine žena (ali i muškaraca), a gusta kosa nesumnjivo doprinosi samopouzdanju.

“Vjerovali ili ne, kosa je prirodni materijal s najvećom apsorpcijom na svijetu”, kaže američka naučnica Rolanda Wilkerson. Zbog toga slobodni radikali se izuzetno lako vezuju za nju. Destruktivni elektroni koji se nalaze u UV zrakama i zagađenom vazduhu nevidljivi su golim okom, ali veoma opasni. Kada uđu u našu kosu, oni razgrađuju protein, koji je čini jakom i slabe njenu strukturu. Da stvar bude gora, prašina i zagađenje mogu se nakupiti na vašem vlasištu, pojačavajući njegovu suhoću i perutanje.

Oksidativni stres, takođe, može poremetiti ravnotežu vlasišta. To omogućava gljivicama (koje uzrokuju perut) da se namnože, oslobađajući štetne supstance koje oštećuju kosu. Tada na scenu stupaju antioksidansi. Oni se spajaju sa slobodnim radikalima i neutrališu ih, tako da se ne mogu dodatno oštetiti vlasi.

Njega kose: važni su antioksidansi i u kozmetičkim proizvodima i u hrani

Jedna studija pokazala je da antioksidans koji se ekstrahira iz artičoke uspješno štiti kosu od UV zraka i zatvara kutikulu dlake, čineći je jakom. Podjednako efikasan je i ekstrakt dobijen iz suncokretovih sjemenki. Cink, takođe, može biti od pomoći. Iako nije antioksidans, on pomaže u rješavanju problema koje stvaraju slobodni radikali. Cink sprečava rast gljivica koje prouzrokuju perutanje vlasišta, a uspješno ublažava čak i opadanje kose.

Nanošenje proizvoda bogatih antioksidansima na kosu, kao i na kožu, svakako je potrebno, ali ne i dovoljno za njihovo zdravlje. Veoma je bitno i da u svoj organizam ishranom unosimo vitamine i minerale. Tek tada, udruženim snagama onoga što nanosimo u tijelo i na njega, postići ćemo željeni rezultat, a to je njegovan izgled.

/Nezavisne/