Menu
Mare

Kako izabrati pravu kolonjsku vodu

  • Autor Nenad Popović

Bilo da ste lojalista ili istraživač novih i uzbudljivih nota, potpuno je nevažno, ali izbor pravog mirisa kolonjske vode ponekada može postati iscrpljujuć zadatak.

Foto: Ilustracija
 

Razumijevanje ove vrste mirisa nerijetko djeluje kao slušanje stranog jezika koji je veoma težak za učenje.

Mirisi, posebno oni koji su nosivi u više prilika, često su podeljeni u kategorije kao što su svježa, drvena, orijentalna i cvijetna. Poznavanje ovih podijela može vam pomoći u odabiru omiljenog, ali ovo nije presudno prilikom izbornog procesa, iz razloga što svaki miris ima svoje karakteristične note. Glavne note predstavljaju ono što miriše odmah pri nanošenju bilo koje vrste parfema i uglavnom prve blijede i isparavaju.

Poslije glavnih nota na scenu nastupaju srednje, sa baznim mirisima koji se najduže zadržavaju na vašoj koži. Uglavnom je moguće osjetiti lakše tonove nalik botaničkim u gornjim slojevima i dublje note kao što su drveni u bazama parfema. Kao dodatak svemu ovom, kolonjske vode se kategorizuju i prema jačini sa eau de cologne - najblažim, eau de toilette - nešto višim i eau de parfum najjačim i najdugotrajnijim varijantama.

Generalno, ništa od ovoga nije potrebno da znate kako biste nosili i uživali u svojoj kolonjskoj vodi, ali posjedovanje ove vrste znanja negdje u pozadini može vam pomoći kako biste izabrali ono što želite na najlakši mogući način i jasno prepoznali ono što ne želite ni u kom slučaju.

U svijetu parfema najbolje je doslovno voditi se svojim njuhom, nakon svega, najbolje kolonjske vode za muškarce predstavljaju one koje zapravo želimo nositi.

(muskimagazin.rs)