Menu
Mare

Kako izbijeliti zube na prirodan način

  • Autor Nenad Popović

Osmijeh je jedna od stvari koja većina ljudi prvo primjeti kod drugih. Osim što su zubi jedna od odrednica ljepote, njihovo zdravlje je ipak najvažnije.

Foto: Image by Anastasia Gepp from Pixabay
 

Higijena zuba na prvom je mjestu kada pričamo o zubima jer ništa nije neprivlačnije od neugodnog zadaha i neopranih zuba. Uprkos tome većina želi imati bijele zube. Pušenje, slatka hrana, tamna pića... Sve su to stavke koje utiču na bjelinu zuba. 

Zubi se mogu izbijeliti na razne načine. Postoje mnoge paste za zube i gelovi koji su namijenjeni upravo za izbjeljivanje zuba.

Zubi se, takođe, mogu izbijeliti i kod stomatologa ali brojna istraživanja su pokazala da  takvi načini izbjeljivanja i nisu najzdraviji za zube zato što negativno utiču na zubnu caklinu.

Upravo zato vam donosimo tri prirodna načina za izbjeljivanje zuba sa sastojcima koje imate kod kuće.

1. Kurkuma

Kurkuma ima mnogo ljekovitih svojstava, a pojedini smatraju kako je upravo kurkuma najljekovitija biljka na svijetu. Pojedina istraživanja pokazala su kako kurkuma čak može pomoći i u borbi protiv raka jer uništava matične ćelije raka.

Izbjeljivanje zuba jedna je od mnogih efikasnih svojstava kurkume. Postoje dva načina upotrebe kurkume: kurkumu možete staviti direktno na četkicu i istrljati zube, a zatim oprati zube pastom za zube ili da kurkumu stavite na pastu za zube te istrljate zube s četkicom, a zatim isperete s vodom.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona vrlo je efikasna u rješavanju problema žutih zuba. Kako biste izbijelili zube četkicu namočite u vodu, a zatim u sodu bikarbonu te zube četkajte dva do tri minuta.

Za još bolje rezultate sodu bikarbonu možete pomiješati i s limunom ili đumbirom. Zube i usnu šupljinu isperite vodom.

3. Aktivni ugalj

Izbjeljivanje zuba aktivnim ugljem vrlo je siguran način izbjeljivanja zuba. Aktivni odnosno medicinski ugalj ni na koji način ne mogu oštetiti caklinu ili zubno meso.

Aktivni ugalj potrebno je pomiješati s malo vode kako bi dobili teksturu paste koju možemo staviti na četkicu za zube te potom istrljati zube. Naknadno je potrebno oprati zube i isprati ih vodom.

(Wall.hr)

/Nezavisne/