Menu
Mare

Kako do zdrave i njegovane kose

  • Autor Nenad Popović

Kosa može potpuno promijeniti naš izgled i učiniti nas ljepšim i privlačnijim, ali jedino ako je njegovana i zdrava. Upravo zato vam donosimo trikove uz koje vaša kosa može uvijek izgledati lijepo i zanosno.

Foto: Image by Ryan McGuire from Pixabay
 

Masaža tjemena

Par minuta masaže tjemena tokom pranja kose može se činiti kao gubitak vremena, ali njene koristi čine čuda za zdravlje i ljepotu kose. Masaža tjemena podstiče cirkulaciju tjemena, rast kose i učvršćuje korijen dlake. Ako želite jaku i zdravu kosu, svakodnevna masaža je itekako veliki plus. I još k tome je izuzetno prijatna. Takođe, povećanje cirkulacije u tjemenu popravlja i raspoloženje, smanjuje stres i olakšava bolove.

Regenerator samo na vrhove

Osim ako nemate zaista suvo tjeme, nema potrebe za nanošenjem regeneratora ili maske na cijelu kosu i tjeme. Naime, naše tjeme svaki dan prirodno proizvodi sebum, stoga nanošenje dodatne njege na tjeme može samo još više zamastiti kosu. Regenerator ili maska se nanose isključivo na zadnju četvrtinu dužine kose, sa najvećim fokusom na vrhove.

Ispiranje hladnom vodom

Kako biste kosi vratili sjaj i zaštitili je od oštećenja i isušivanja, kada perete kosu neka zadnje ispiranje bude sa hladnom vodom. Hladna će voda trenutno zatvoriti kutikule kose pa će kosa lakše reflektovati svjetlost i omogućiti optimalnu blistavost i sjaj. Ispiranje možete završiti i sa hladnim čajem od kamilice (idealno za svijetlu kosu).

Češalj širokih zubaca

Kosa je tri puta sklonija pucanju kad je mokra. Najčešća greška nakon pranja kose je raščešljavanje mokre kose neodgovarajućim, gustim češljevima ili četkama koje dodatno uzrokuju njeno pucanje. Najbolji izbor za raščešljavanje kose čine drveni češljevi širokih zubaca koji ne vuku i ne trgaju kosu, tako da se kosa može otpetljati sa manje štete. Ako je kosa zaista sklona petljanjima, probajte je odmrsiti još pod tušem, dok vam je regenerator na vrhovima, kako je ne biste oštetili.

Osušite kosu prije stilizovanja

Kada na mokroj ili vlažnoj kosi upotrebljavate peglu za kosu ili vruće uvijače, stvara se veoma vruća para koja uzrokuje neizbježnu štetu na kosi. Prije nego upotrebljavate peglu za kosu ili figaro, budite sigurni da vam je kosa u potpunosti suva.

Zakamuflirajte izrast

Pravi savjet za sve plavuše! Ako je od vaše zadnje posjete frizeru prošlo dosta vremena, probajte ovaj jednostavan trik za kamuflažu izrasta. Bilo da vam je kosa svježe oprana ili ne, našpricajte izrast šamponom za suvo pranje koji će učiniti izrast svjetlijim, a zatim napravite ‘cik-cak’ frizuru kojom će dijelovi dužine kose djelimično prekriti izrast. Praktično rješenje do sljedeće posjete frizeru!

Recite DA lijenim danima

Svi imamo one lijene dana kada nam jednostavno nije do stajanja pred ogledalom i namještanja frizure. Ili jutra kada već kasnite na posao i nemate vremena za idealnu frizuru. Isprobajte brzinski trik: u kupatilu uvijek držite bočicu s vodom u spreju, i koristite je kako biste popravili ‘jutarnju frizuru’. Umjesto pranja, sušenja i stilizovanja kose, samo pošpricajte sa vodom neposlušne uvojke, osušite s fenom – i kao novi ste!

I za kraj, volite i pazite na svoju kosu – šišajte je redovno, barem svakih 8 do 10 sedmica, kako biste je održali zdravom i riješili se ispucalih vrhova, a za njegu odaberite kvalitetne proizvode koji je neće isušiti.

(Ljepota&Zdravlje)