Menu

A+ A A-

Obilježeno dva vijeka od rođenja Dostojevskog

  • Autor Nenad Popović

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini juče je izložbom "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi" , obilježeno 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Foto: Srna

Direktor Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov rekla je da je riječ o izložbi grada Beograda koja je ove godine obišla veliki broj gradova u Srbiji, regionu i u Republici Srpskoj.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su danas u Bijeljini gdje će stanovnici ovog grada moći da se upoznaju sa životom Dostojevskog, sa njegovom literaturom, da se podsjete na ono što je jedan od najvažnijih svjetskih pisaca stvorio.

"Ovaj povod je zaista lep, posebno što na ovaj način veličamo ruske pisce-klasike i predstavljamo njihova dela u srpskoj kulturi. Posebno me raduje saradnja sa kolegama u Bijeljini i uopšte saradnja bibliotekara Srbije sa kolegama iz Republike Srpske", rekla je ona.

Autor izložbe Nataša Bulatović, bibliotekar u Biblioteci grada Beograda, rekla je da je ovom izložbom nastojala ukazati na tijesne veze koje su Srbi ostvarivali sa Rusijom.

"Pratila se kulturna i spisalačka delatnost Tolstoja i Dostojevskog, reagovanja kritike na njihova dela u Rusiji, a Srbi su odmah, godinu ili dve posle toga, prevodili ta njihova dela", rekla je Bulatović.

Ona je istakla da su Srbi svuda prisutni i na kulturnoj, svjetskoj, društvenoj, političkoj mapi, a to se posebno vidi iz "Piščevih dnevnika" koje je Dostojevski pisao Srbima povodom oslobođenja Srbije.

"Pisao je o Srbima kao hrabrom, borbenom narodu. On je u njima video oslobodioce balkanskih zemalja", rekla je Nataša Bulatović.

Izložba postavljena u Biblioteci u Bijeljini ima 30 digitalnih formata, od kojih je po 15 posvećeno Dostojevskom i Lavu Nikolajeviču Tolstoju.

Direktor Biblioteke "Filip Višnjić" Željana Arsenović novinarima je rekla da je Biblioteka grada Beograda ovu izložbu pripremila još 2011. godine, a da je njeno zadovoljstvo što i bijeljinska biblioteka ima priliku da je vidi.

"Izuzetna je čast i zadovoljstvo što smo i mi domaćini izložbe koja je obišla svijet", rekla je Arsenović.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu do 2. decembra.

/Bijeljina danas/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!