Menu

A+ A A-

U Loparama otvoren 14. Likovni sabor „Majevica 2021“

  • Autor Nenad Popović

Likovni sabor “Majevica 2021“ svečano je otvoren u Centru za kulturu Lopare.

Foto: Željko Božić

 

Manifestacija, čiji domaćin je Miladin Lukić, akademski slikar i vlasnik Ateljea 313, okupila je još sedam likovnih umjetnika.

Pored Lukića, u galeriji Doma kulture od 21. do 27. juna, svoja djela će stvarati: Dušan Mikonjić Maher, Budo Slavković, Snežana Lazarević Bekrić, Dragana Кuprešanin, Milan Milić Jagodinski, Dušica Topalović i Vesna Vujičić.

– Četrnaesti, po redu, likovni sabor je posvećen preminulom Milutinu Dediću, akademskom slikaru, istoričaru umjetnosti i putopiscu, koji je u Loparama i na Majevici ostavio neizbrisiv trag – rekao je Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare.

On je podsjetio na značaj Dedićevih slika, koje su nastajale na prethodnim saborima, putopisa, zapažanja o kulturno-istorijskom nasljeđu i predavanja tokom boravka na Majevici.

Na  otvaranju sabora postavljena je izložba slika i predstavljen je katalog sa prošlogodišnjeg sabora, izložena je Dedićeva monografija Tršić, autobiografija i  umjetnička slika pomenutog autora.

– Ovo je moje treće učešće na likovnom saboru – rekla je Dragana Kuprešanin, likovna i primijenjena umjetnica iz Beograda.

Ona je izrazila zadovoljstvo ponovnim okupljanjem, druženjem umjetnika i stvaranjem na Majevici, uz zahvalnost domaćinima sabora.

– Ovogodišnji sabor je u organizaciji Centra za kulturu Lopare i Ateljea 313 iz Priboja, pokrovitelj je opština Lopare, a sponzor Miroslav Kojadinović, humanista i privrednik iz Njamačke – saopštio je Milenko Ristić, predsjednik Skupštine opštine Lopare.

On je izrazio zahvalnost Kojadinoviću, koji živi u njemačkom gradu Burghauzenu i suvlasnik je komapnije za vazduh i vodu „Domatek“, a rodom je iz Teslića.

– Ovaj privrednik, dugi niz godina svojim humanim radom, pomaže ljudima u opštini Lopare i širom Republike Srpske – naglasio je Ristić.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!