Menu
Slogan

A+ A A-

Najposjećeniji muzeji svijeta

  • Autor Marija

/Piramida u Luvru konstruisana je 1989. godine/

Jedne od najlepših znamenitosti svakog grada jesu muzeji. Bilo da su naučni ili umetnički, svaki je čaroban na svoj način, a posetioce ne može ostaviti ravnodušnima. Želja za posetom onih proslavljenih ne jenjava, pa su tako turističke ture uvek popunjene. Predstavljamo vam najposećenije muzeje širom sveta.

Luvr

Nalazi se u šarmantnom Parizu, na desnoj obali reke Sene. Bogat je izobiljem predmeta koji potiču iz najstarijih vremena pa sve do onih iz 19. veka. Kroz istoriju je često menjao svoju ulogu, a sa promenom vladara menjao se i njegov sadržaj. Za vreme Napoleona, kolekcije muzeja znatno su obogaćene (najčešće opljačkanim delima), pa je tako i ime na kratko promenjeno u Muzej Napoleona. Luvr je otvoren 1793. godine, ali je već 1796. zatvoren na pet godina zbog strukturnih problema građevine.

Danas je njegov sadržaj podeljen u osam odeljenja i sadrži starine raznih naroda, skulpture, slikarstvo, grafike, crteže i postavke dekorativne umetnosti. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Luvra zasigurno je piramida Luvr, koja je sastavljena od stakla i metala, i okružena sa tri manje piramide. Nalazi se u samom dvorištu palate i služi kao glavni ulaz u muzej.


/Unutrašnji deo centralne piramide/

Procenjuje se da Luvr dnevno obiđe oko 15,000 posetilaca. Već dugo nosi titulu najposećenijeg muzeja na svetu, a u protekloj godini privukao je neverovatnih 8.8 miliona posetilaca. Inspirisao je američkog pisca Dena Brauna (Dan Brown) u njegovoj knjizi “Da Vinčijev kod”, po kojoj je snimljen istoimeni film 2006. godine. Zanimljivo je da ukoliko neki filmski reditelj poželi da snimi dvorište muzeja u svom filmu, moraće da plati i određenu sumu novca samom arhitekti piramide.

Britanski muzej

Nalazi se u Londonu i predstavlja prvi javni nacionalni muzej. Osnovan je 1753. godine, a od samog početka ulaz je besplatan za sve radoznale posetioce. Začetak muzeja vezan je za prirodnjaka i kolekcionara ser Hansa Slouna (Sir Hans Sloane). Sva prikupljena kolekcija smeštena je u vilu izgrađenu u 17. veku u londonskom kvartu Blumzberi, na mestu današnje zgrade.


/Najstariji javni muzej na svetu/

Kroz vekove muzej je postepeno menjao svoj sadržaj. Na samom početku to su bile knjige, rukopisi i prirodni uzorci sa pojedinim antikvitetima. Danas se može pohvaliti velikim brojem raskošnih galerija, dugačkih preko četiri kilometra. Ono što je posebno zanimljivo u konstrukciji građevine jeste preuređena muzejska biblioteka. Naime, od nje je napravljen natkriven trg u čijem je centru obnovljena čitaonica, oko koje se nalaze nove galerije i edukativni centar. Britanski muzej je drugi najposećeniji muzej na svetu sa 5.2 miliona posetilaca u toku prethodne godine.


/Najveći natkriveni trg u Evropi/

Metropolitan

Ovaj umetnički muzej nalazi se u Njujorku, na istočnom obodu Central parka. Najraniji koreni vezuju se za 1866. godinu i Pariz, gde se grupa Amerikanaca dogovorila da stvori nacionalnu instituciju i galeriju umetnosti za američki narod. Odmah po povratku iz Francuske u Sjedinjene Američke Države, pokretač ideje, Džon Džej (John Jay), počeo je da realizuje svoju zamisao. Muzej je osnovan 1872. godine i nalazio se u mnogo manjoj zgradi od današnje. Met, kako ga Amerikanci žargonski zovu, danas zauzima dva miliona kvadratnih metara i čuva preko dva miliona eksponata.


/Nesumnjivo jedan od najboljih svetskih muzeja, kojim se Njujorčani ponose/

Raspolaže velikim brojem umetničkih predmeta iz Evrope, Mediterana i Sjedinjenih Američkih Država. Metropolitan je najveći i najznačajniji muzej u Njujorku i predstavlja jednu od glavnih turističkih znamenitosti. U sklopu muzeja takođe postoje i raznovrsne aktivnosti. Posetioci mogu uživati u koncertima, filmovima, programima za uzrast od 11 do 18 godina, porodičnom programu, kao i mnogim drugim neobičnim aktivnostima. Zauzima treće mesto najposećenijih muzeja u svetu sa 5.2 miliona posetilaca u toku prethodne godine.


/Jedan od mnogobrojnih delova unutar muzeja/

Na ovoj počasnoj listi takođe su se našla još dva londonska (Tejt Modern i Nacionalna galerija) i dva američka muzeja (Nacionalna galerija umetnosti u Vašingtonu i Muzej moderne umetnosti u Njujorku). Zatim, tu su i pariski muzeji Centar Pompidu i Orse, Nacionalni muzej Koreje u Seulu, kao i mnogi drugi.

/Wannabe magazin/