Menu

A+ A A-

Dokazano da se psi i mačke mogu zaraziti korona virusom

  • Autor Nenad Popović

Najnovija istraživanja iz Holandije pokazuju da je COVID-19 čest kod mačaka i pasa čiji su vlasnici zaraženi.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Ovo je do sada prva zablježena studija sa dokazima o prenosivosti korona virusa na kućne ljubimce, ali će se dalje istraživanje razvijati teško jer se virus još uvijek lako širi među ljudima, piše BBC.

Istraživači sa Univerziteta u Utrehtu uzeli su briseve od 310 kućnih ljubimaca iz 196 domaćinstava. Šest mačaka i sedam pasa bilo je pozitivno na PCR testu, dok je 54 životinja imalo pozitivan test na virusna antitela.

Prateći testovi pokazali su da su sve PCR pozitivne životinje ozdravile i nastavile da razvijaju antitijela.

Studija smatra da je najvjerovatniji put prenosa virusa sa čoveka na životinju, a ne obrnuto.

Doktor Els Bruns, sa Univerziteta u Utrehtu, savjetovao je da bi oboljeli ljudi trebalo da izbjegavaju kontakt sa svojim kućnim ljubimcima, kao što rade i sa drugim ljudima jer glavna briga nije zdravlje životinja već potencijalni rizik da bi kućni ljubimci mogli da deluju kao rezervoar virusa.

"Ne možemo reći da ne postoji rizik da se vlasnici zaraze od svojih ljubimaca. U ovom trenutku pandemiju i dalje vode infekcije od čovjeka do čovjeka pa ne možemo pratiti dalje istraživanje za sada", dodao je Bruns.

Veterinari u Rusiji počeli su da vakcinišu neke životinje protiv korona virusa ali doktor Bruns smatra da to nije potrebno jer kućni ljubimci ne igraju ulogu u pandemiji.

Još dokaza o ovom otkriću mogućeg prenošenja KOVID-19 sa čovjeka na kućnog ljubimca pojavilo se u zasebnoj studiji na Univerzitetu u Ontariju u Kanadi gdje je utvrđeno da mačke imaju poseban rizik od zaraze.

Ukupno 48 mačaka i 54 pasa iz 77 domaćinstava je testirano od kojih 67 odsto mačaka i 43 odsto pasa iz domaćinstav ispalo pozitivno na infekciju, sa još 9 odsto životinja iz skloništa i čak 3 odsto lutalica u tom području.

Četvrtina kućnih ljubimaca pokazala je simptome bolesti od gubitka apetita do otežanog disanja. Iako je većina slučajeva bila blaga, tri slučaja su zabilježena kao teška.

Rezultati ove studije u Kanadi pokazali su da mačke imaju veću naviku da spavaju sa vlasnicima i time su izloženije bilo kojoj infekciji.

Za sada se smatra da se virus ne prenosi dalje sa zaraženih kućnih ljubimaca.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!