Menu
Slogan

Mačka kao meteorolog

  • Autor Marija

Klima doista divlja u zadnje vrijeme. Čas je toplo, čas je hladno, čas pada kiša, čas nas snijeg zaspe i nekada se čak i u jednom danu promijeni nekoliko vremenskih uslova. Vremenske prognoze ponekad pogode, a ponekad i ne pa ne čudi stoga da ljudi sve češće traže nešto što će im pouzdanije reći kakvo se vrijeme sprema. Vjerojatno ćete se iznenaditi da, ukoliko imate mačku u svojoj kući, imate privatnog i najboljeg meteorologa. Evo kako.

Naime, još je davne 1883. godine prvi poručnik američke vojske, H. H. C. Dunwoody rekao da umjesto da svoju vjeru stavljamo u predviđanje meteorologa, trebali bismo pratiti mudrost naših životinja koje žive sasvim blizu nas, tačnije mačaka.

Prvi se pukovnik toliko potrudio s ovom tematikom, dakle predviđanju vremena po mačkama, da je i napisao knjigu pod nazivom ‘Weather Proverbs’ (u slobodnom prijevodu ‘Izreke o vremenu’). U knjizi je iznio veoma dugačku listu ponašanja životinja prema kojima se može sa sigurnošću predvidjeti kakvo će biti vrijeme. U svom je štivu naveo mnogo ponašanja životinja kao što su lisice, medvjedi i koze, ali ipak najveći je dio knjige fokusiran upravo na mačke.

Pukovnik Dunwoody tako navodi da se po sljedećem načinu ponašanja mačaka može predvidjeti određeno vrijeme:

- kada mačka kiše, to je znak za će padati kiša;
- kada se mačka nakon kiše umiva i zavisno o tome u kojem smjeru je okrenula svoju njuškicu, iz tog smjera će duvati vjetar (sjeverni, južni, zapadni ili istočni);
- kada mačka hrče dok spava, dolaze veoma nepovoljni vremenski uslovi;
- ako mačka pere svoje lice tako da šapicama prije prelazi preko uha, znak je da će padati kiša;
- ako mačka spava na leđima, očekujte oluju;
- ako mačka umiva lice, ali tako da je leđa okrenula prema vatri ili drugom izvoru topline, znak je da će se snijeg otopiti (ako ga ima).

Što vi mislite o ovom predviđanju vremena? 

/Mačke.hr/