Menu

Tokom velikih minusa pomozite životinjama sa ulice

  • Autor MarijaDok većina kućnih ljubimaca zimske dane provodi u domovima sa svojim vlasnicima, ušuškana uz toplinu i ljubav, sada je vrijeme da mislimo i na one životinje koje nisu te sreće. Postoji mnogo njih koji nemaju sigurno skrovište i mjesto gdje se mogu skloniti kada dođu niske temperature, a mnoge od njih nisu spremne za debele minuse. Tada nastupamo mi, kako bismo im pomogli da prežive najhladnije godišnje doba.

Ukoliko si vlasnik psa kojeg inače držiš u dvorištu, u periodu kada su najavljene veoma niske temperature, svom psu privremeno otvori vrata svog doma ili mu obezbijedi smještaj na toplijem mjestu – poput garaže ili podruma.

Takođe, ako trenutno nemaš kućnog ljubimca, ali imaš mogućnost da nekog od pasa ili mačaka privremeno skloniš sa ulice u podrum, garažu ili čak i da ih uvedeš u svoju kuću, učini to. Njima ćeš pomoći da prežive velike minuse koje najavljuju u narednom periodu, a dugoročno ćeš možda svom novom najboljem prijatelju pružiti topao dom i dobiti saputnika koji će ti se svaki dan obradovati kao niko drugi.

Pored toga, većina pasa i mačaka sa ulice sada teže pronalazi hranu, stoga se sjeti da ostaviš suhu hranu ili čak i kupiš granule za životinje i ostaviš u svom naselju, na mjestu gdje znaš da će je pronaći. Malo našeg truda njima može pomoći da dočekaju proljeće, ali bez naše pomoći zima će prema njima biti okrutna.

Iako vjerujemo da je dom nešto najljepše što životinjama možeš pokloniti, ali i njihovo društvo nešto najljepše čime sebe možeš obradovati, ukoliko trenutno nemaš uslova za to, postoje mnogi drugi načini da im pomogneš.

Ponekad je dovoljno da, kada vidiš životinju na ulici, zastaneš i nekoliko sekundi je pomaziš i poigraš se sa njom. Svaki naš znak pažnje i brige, njima znači, ali hajde da u narednom periodu damo sve od sebe da im ova zima bude najtoplija do sada.