Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

Otvorena izložba „Šumadijska divizija 1914-1918“

  • Autor Marija

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu otvorena je izložba „Šumadijska divizija 1914-1918“, povodom 6. novembra 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Sarajevo.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je novinarima da izložba obuhvata arhivske dokumente, fotografije slavne Druge srpske armije koja je pod komandom vojvode Stepe Stepanovića započela oslobađanje zapadnih srpskih krajeva i kada je 14 puk Timočke divizije pod komandom potpukovnika Živana Rankovića ušao u Sarajevo i prekinuo viševjekovno ropstvo srpskog naroda.

„Tada je prekinuta austrougarska okupacija BiH, a znamo da je prije toga bila i turska okupacija“, napomenuo je Mastilović.

On je zahvalio kolegama iz Narodnog muzeja iz Kraljeva koji su imali dobru volju da se izložba organizuje na Palama i na taj način obilježe značajnu godišnjicu oslobađanja Sarajeva, datum koji se ne smije nikada zaboraviti.

Prema njegovim riječima, treba njegovati kulturu pamćenja i ne zaboraviti heroje Timočke divizije, Šumadijske divizije i Druge srpske armije koji su oslobodili ove krajeve 1918. godine.

On je dodao da je na poziv Narodnog vijeća Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca za BiH, srpska vojska ušla na prostor BiH i započela oslobađanje.

Docent na Filozofskom fakultetu u Nišu Dejan Antić kaže da je organizovanje ovakvih izložbi veoma značajno kako bi se svi podsjetili na herojstvo predaka i da bi potomcima pokazali značaj borbe za slobodu i koliko je nekada bila prisutna ljubav prema otadžbini.

„Otvaranje izložbe na kojoj se nalaze arhivski dokumenti, pisani dokumeti, vojničke pesme, replike pukovskih zastava su dio projekta `Integrisanje južnih, centralnih i zapadnih srpskih zemalja` koje sam sa dekanom Mastilovićem tako nazvao iz razloga jer srpski narod, ukoliko je nemoguće da se politički ujedinjuje, bar rade na kulturnom, duhovnom i povezivanju na obrazovnom planu“, rekao je Antić.

Prema njegovim riječima, izložba je odlična prilika da se građani Istočnog Sarajeva upoznaju o ne tako davnom istoriji srpskog naroda, kada je oko 1.300.000 Srba stradalo od 1914-1918. godine.

Antić je podsjetio i da u Drugom svjetskom ratu broj žrtava premašuje milion, te da je i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu srpski narod stradao.

On je naglasio da se iz tog razloga treba njegovati nacionalni identitet srpskog naroda, naročito na onim prostorima gdje je srpski nacionalni korpus ugrožen.

Kustos Narodnog muzeja iz Kraljeva Nemanja Trifunović kaže da je Šumadijska divizija predstavljala jednu od divizija vojske Kraljevine Srbije koja se u toku velikog rata nalazila u sastavu Druge armije kojom je komandovao general, a kasnije vojvoda Stepanović.

On kaže da se herojstvo junaka Šumadijske divizije pokazalo i u bitkama na Ceru, na Kolubari, naročito prilikom čuvanja odstupnice srpskih snaga koja se povlačila putem Ibra i Kosova i Metohije ka Albaniji i ostrvu Krf.

Trifunović naglašava da je veliki značaj Šumadijske divizije čiji je ratni put prvog i drugog poziva prošao kroz sve bitke koje je vodila srpska vojska.

/palelive.com /

 

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!