Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

ZAJEDNIČKI CILJ - Suzbijanje svih oblika nelegalne trgovine

  • Autor Marija

Cilj obuke, koja je završena 5.11. u Bijeljini, a u kojoj je učestvovalo 16 službenika Uprave za indirektno oporezivanje i službenika carinskih uprava Srbije, Hrvatske i Crne Gore, imala je za cilj unapređenje njihovih znanja i iskustava kako bi se uspješno borili protiv svih oblika nelegalne trgovine.

Carinski službenici iz četiri zemlje su kroz teoretski i praktični dio obuke stekli potrebna znanja i iskustva u sprečavanju krijumčarenja roba preko graničnih prelaza, a u praktičnom dijelu su pregledali vozila i otkrivali mjesta u putničkim morornim vozilima gdje se inače može skrivati određena roba za krijumčarenje.

Učesnicima su pokazivana mjesta gdje se ugrađuju posebni bunkeri u kojima se krijumčari roba.

Francuski ambasador u BiH Kristin Tudik rekla je u Bijeljini da je za njenu zemlju, za koju je važno regionalno povezivanje, bitno da je prisutna u BiH.

"Došla sam da zatvorim obuku u kojoj je učestvovalo 16 polaznika, čiji je cilj razmjena iskusatava i dobrih praksi, koja je krunisana zajedničkom vježbom u realnoj situaciji na Graničnom prelazu Rača", rekal je Tudikova na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da je ova obuka plod regionalne saradnje, ali ne samo nje, već i šire od toga, zato što je u organizaciji učestvovala francuska Kancelarija carinskog atašea u Beogradu, ali i predstavnici Programa Vlade SAD za kontrolu izvoza i sigurnost granica /EHBS/.

"Ova obuka je prva u seriji. Druga će biti održana u aprilu-maju, za novih 16 polaznika. Očekujemo da krajem naredne godine najbolji budu upućeni u Centar za obuku carina u Francuskoj `La Rošel`", rekla je Tudikova.

Tudikova je navela da su planirali da početkom 2022. da organizuju nešto slično, ali vezano za kontrolu plovila – pretres brodova.

"Imamo puno ideja i želimo da ukažemo da je ovo početak bogate saradnje u širem smislu", rekla je Tudikova.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ Miro DŽakula rekao je da je ovo jedan od događaja koji će pospiješiti rad saradnju u regionu i uticati na smanjenje broja prevara kada je riječ o nedozvoljenoj trgovini.

"Uprava je u dosadašnjem radu koristila pomoć i Vlade SAD, kroz njihove programe smo ostvarivali značajne rezultate", rekao je DŽakula i dodao da kriminal i korupcija nemaju ime i prezime i samo saradnjom će u budućnosti moći da budu prevenirani.

Brajana Pavers /Brianna Powers/, direktor američke Ambasade u BiH, zahvalila je Francuskoj što nesebično dijeli svoje bogato znanje i iskustvo u ovoj oblasti i izrazila zadovoljstvo što je SAD dio ove priče.

"Čestitam učesnicima", rekla je Paversova.

Regionalni carinski ataše za zapadni Balkan Kristof Beržon /Christophe Bergeon/ rekao je da je izuzetno zadovoljan ovom nedjeljom obuke, koja je omogućila razmjenu iskustava i dobrih praksi između polaznika četiri zemlje.

"Zadovoljan sam i saradnjom koju ostvarujemo sa EHBS-om jer zajedničkim radom doprinosimo tome da se kroz razmjenu iskustva borimo protiv krijumčarenja", rekao je Beržon.

Pomoćnik direktora UIO, Sektor za sprovođenje propisa, Danijela Josić zahvalila je Programu za kontrolu izvoza i sigurnosti granica za dosadašnju podršku u radu Uprave i velikim donacijama opreme.

"Imamo zajednički cilj – suzbijanje svih oblika nelegalne trgovine. Ovakva obuka pomaže i održavanju međusobnog povjerenja i saradnje kada je riječ o prekograničnom kriminalu", napomenula je Josićeva.

Pomoćnik direktora u Carinskoj upravi Hrvatske Željko Andrijanić rekao je da je ovakva vrsta obuke, ne samo što unapređuje vještine službenika, nego i razvijaju međusobne odnose i komunikaciju učesnika.

Vladimir Kovačević iz Uprave carina Srbije, koji je jedan od učesnika obuke, rekao je da je obuka bila sjajna, a ljudi iz regiona su imali priliku da podignu svijest o tome šta se danas krijumčari, što doprinosi sprečavanju nelegalne trgovine i pranja novca.

"Rezultati obuke će se vidjeti u svakodnevnom radu, kada budemo kontrolisali lica i vozila", rekao je Kovačević.

Željko Milkić iz Carinske uprave Hrvatske, učesnik, rekao je da je cilj obuke da se podstakne i prenese iskustvo i otvore novi pogledi u sprečavanju krijumčarenja.

"Ovo je benefit za sve nas", napomenuo je Milkić.

Vladimir Puzić iz UIO BiH zahvalio je organizatorima obuke i rekao da kao učesnik može da ocijeni da je sprovedena profesionalno i stručno i da predstavlja benefit za sve.

"Ono što smo dobili su iskustvo i unapređenje znanja", rekao je Puzić.

Siniša Mugoša iz Carinske uprave Crne Gore rekao je da su se osjećali kao kod svoje kuće i pohvalio instruktore, koji su se, kaže, potrudili da im prenesu svoje znanje i iskustvo.

Obuka je održana u organizaciji EXBS programa, a u partnerstvu sa Upravom carina Francuske i njihovom Carinskom akademijom "La Rošel".

Prema podacima UIO, službenici te uprave su u ovoj godini oduzeli robu u vrijednosti od 9,2 miliona KM, a riječ je o robi koja je pokušana da se prokrijumčari u BiH. Među oduzetom tobom najviše je bilo krijumčarenih cigareta i duvana, ukupno 4,6 miliona KM.

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!