Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

Poljoprivredni instituti iz RS i Novog Sada radiće na razvoju novih sorti, hibrida žita i industrijskog bilja

  • Autor Marija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u petak, 22. oktobra, u Novom Sadu da bi novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivredni institut Srpske trebali uskoro da počnu realizacije ideje čiji je smisao zajednički rad na razvoju novih sorti i hibrida žita, kao i industrijskog bilja.

- Upravo o tome sam danas razgovarao sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem, a ideju o zajedničkom radu na razvoju novih sorti i hibrida žitarica i industrijskog bilja konkretizovaće u praksi dva navedena instituta - izjavio je Pašalić nakon sastanka u zgradi Pokrajinske vlade.

Pašalić je rekao da je sa Božićem govorio i o održavanju konferencije u Novom Sadu o temi organske poljoprivredne proizvodnja, koja, kako je naveo, doživljava ekspanziju u Srpskoj i Srbiji, kao i u Evropi i svijetu.

- Konferencija o temi organske proizvodnje biće održana u novembru u Privrednoj komori Vojvodine. Na konferenciji će aktivno učestvovati organski proizvođači iz Republike Srpske i Vojvodine, odnosno Srbije, kao i mjerodavni stručnjaci iz te oblasti - najavio je Pašalić.

On je precizirao da će se na toj konferenciji razgovarati o unapređenju organske poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj i Srbiji, povećanju njenog obima, kao i plasmanu organskih proizvoda na trećem tržištu.

Pašalić je sa Božićem razgovarao i o mogućnosti da se poljoprivredni proizvođači iz Srpske sa svojim proizvodima pojave na poznatoj novosadskoj Produktnoj berzi.

- S tim u vezi, dogovorili smo sastanak u Bijeljini za desetak dana na kome će predstavnici Berze i poljoprivrednici iz Srpske razgovarati o mogućnosti da i oni budu aktivni sudionici na prestižnoj novosadskoj Produktnoj berzi, odnosno da budu kupci i prodavci - rekao je Pašalić.

On je naveo da je sa svojim pokrajinskim kolegom razgovarao i o saradnji poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Banjaluci.

- Riječ je o zajedničkom radu dva fakulteta na određenim istraživačkim projektima. Razgovarali smo i o poljoprivrednom savjetodavstvu. Savjetodavna služba u Srpskoj i ta služba u Vojvodini imaju zajedničke probleme, ali imaju i, svako na svojoj strani, eksperte iz pojedinih oblasti agrara. Saglasili smo se, da bi se te dvije službe trebale češće sastajati radi razmjene konkretnih dogovora i razmjene iskustava - napomenuo je Pašalić.

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!