Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

Delegacija Parlamenta RS i AP Vojvodine u posjeti Subotici

  • Autor Nenad Popović

Delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine, predvođene predsjednicima Nedeljkom Čubrilovićem i Ištvanom Pastorom, boravile su juče u Subotici, čime je zvanično počela dvodnevna posjeta parlamentaraca iz Srpske pokrajinskom parlamentu.

Foto: N.N.

Pred današnju tematsku sednicu Skupštine AP Vojvodine posvećenu obilježavanju decenije međuparlamentarnih odnosa Narodne skupštine Republike Srpske i pokrajinskog parlamenta, dvije delegacije su razgovarale sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine Grada Subotica, predstavnicima nacionalnih savjeta i zavičajnih udruženja iz ovog grada, te posetile Palić.

U Gradskoj kući u Subotici, dvije delegacije ugostili su gradonačelnik Stevan Bakić i predsjednik Skupštine Grada Subotica Balint Pastor, koji su goste upoznali o privrednim prilikama, razvojnim i investicionim planovima ovog grada, turističkom i kulturnom ponudom, njegovim harmoničnim višenacionalnim karakterom, specifičnostima i njegovanjem različitih kultura, jezika i tradicija, negovanjem kulture sjećanja.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim potencijalima i mogućnostima privredne saradnje, a predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da se intenzivni i prijateljski odnos Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine AP Vojvodine ovom posjetom dodatno učvršćuje i grana.

Prema njegovim riječima, ova posjeta Subotici ima za cilj da goste upozna sa gradom koji je jedan od dragulja Vojvodine i primjer međunacionačnog sklada i ambicioznih strateških planova za budućnost.

Čubrilović je naglasio da ovaj parlament sarađuje sa velikim brojem parlamenata, ali da je saradnja sa Skupštinom AP Vojvodine posebno važna zbog bliskosti i velikog broja građana porijeklom iz Republike Srpske koji žive u Vojvodini, odnosno porodičnih i prijateljskih veza.

Na sastanku sa predsjednicima nacionalnih savjeta mađarske, hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine Jene Hajnalom, Jasnom Vojnić i Suzanom Kujundžić Ostojić razgovarano je o iskustvima nacionalnih zajednica u saradnji sa matičnim državama, pozitivnoj praksi u primjeni Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Srbiji, kao i o nadležnostima i iskustvima nacionalnih savjeta u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja, jezika i pisma, programima za mlade, prenosi RTV Vojvodine.

Osim Pastora, delegaciju Skupštine AP Vojvodine činili su potpredsjednici Damir Zobenica, Aleksandra Maletić, Nemanja Zavišić i Aleksandra Đanković, predsjednici i predstavnici poslaničkih grupa u toj skupštini Dmitar Stanišić, Boris Novaković, Bojan Bagi, Goran Ivančević i Marina Nedeljković, predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske Aleksandar Zirojević, generalni sekretar Nikola Banjac i direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, delegaciju su činili potpredsjednici Željka Stojičić, Sonja Karadžić–Jovičević i Denis Šulić, poslanici Dušica Šolaja, Andrea Dorić, Srđan Mazalica i generalni sekretar Nebojša Zgonjanin.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!