Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

Sastanak o zaštiti imovinskih prava: Srbima pripada 30% teritorije FBiH

  • Autor Marija

Po našim podacima, oko 400.000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji BiH. Ako uzmemo podatak da su Srbi naseljavali ruralna područja, to je nekih 30 odsto teritorije FBiH koja pripada Srbima.

Izjavila je to u Beogradu Bosiljka Predragović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), koja je dodala da se ne smije zaboraviti da nečije privatno vlasništvo nije samo parcela, već i teritorija.

"Kroz institucije Srbije, koja ima razvijeniju mrežu dijaspore pokušavamo još više da dođemo do svih zainteresovanih, ne samo onih koji su direktno upisani kao vlasnici, nego i nasljednika tih vlasnika, kako bi ih uputili na njihova prava i moguću zaštitu", navela je Predragovićeva.

U Beogradu je, naime, održan sastanak na temu "Realizacija zaključaka Кonferencije o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH", koji su organizovali (RUGIPP) i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Đorđe Radanović, koordinator rada kancelarija za stručnu pravnu pomoć Srbima u FBiH, rekao je da postoji šest kancelarija koje svakodnevno pomažu Srbima da zaštite svoja prava.

"Tih šest kancelarija radi tako što zaprimaju svaki dan pozive i nađu tačnu katastarsku opštinu i pomognu građaninu sa pravnim savjetom. Do sada smo imali 4.000 zahtjeva, svi oni su evidentirani i izvršena je pravna pomoć", rekao je Radanović.

Radanović je istakao da je jedan od zaključaka sastanaka da se preko institucija Srbije i Srpske obavijeste Srbi koji imaju pravo svojine u FBiH da moraju da se jave u kancelarije RUGIPP-a, kako bi zaštitili svoja imovinska prava.

"Pozivam Srbe koji imaju imaju svoju zemlju u FBiH, da je obilaze, da vide čija se stoka napasa na njihovoj zemlji, da vide da li im je neko pomjerao međe, da li zemlju neko kosi. Ako je neko kosio, od tih ljudi neka traže ugovore o zakupu", rekao je Radanović u izjavi za "Nezavisne novine".

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, rekao je da će Uprava sljedeće sedmice krenuti u kampanju kako bi upoznala Srbe o mogućnostima zaštite njihove imovine koju imaju u FBiH. Dodao je da su Srbi koji su izbjegli tokom rata u BiH prvo uglavnom otišli u Srbiju, a onda iz Srbije u svijet.

"Ima dosta naših Srba iz Federacije BiH širom sveta. Mi kao Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu možemo da dođemo do njih tako što ćemo aktivirati kroz našu bazu podataka sva udruženja s kojim smo u kontaktu, preko, takođe, DKP mreže Ministarstva spoljnih poslova, a verujemo, važna uloga biće i uloga društvenih mreža", rekao je Gujon.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske Siniša Nastić i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije Milimir Vujadinović.

Vujadinović je rekao da je činjenica da, u najmanju ruku, nekim čudnim zakonskim rješenjima vlasti FBiH pokušavaju da oduzmu imovinu Srbima koji su odselili sa tog prostora, te da će se raditi da se taj proces svede na minimum.

"Mi ćemo se kao institucija u saradnji, pre svega sa institucijama Republike Srpske i predstavnicima srpskog naroda iz FBiH, udruženjima, pojedincima, političkim predstavnicima tamo gde ih imamo, potruditi da taj proces koliko god je moguće svedemo na minimum", naveo je Vujadinović.

Podsjećamo da je prva konferencija o ovoj temi održana 21. i 22. maja 2021. godine, i prisustvovao joj je i srpski član Predsjedništva BiH Mlorad Dodik.

Vlada Republike Srpske zadužila je RUGIPP da obezbijedi pružanje stručne pravne pomoći izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH. Prema dostupnim podacima, na teritoriji Federacije BiH 1991. godine živjelo je 541.000 Srba.

Кancelarije za besplatnu, stručnu pravnu pomoć građanima nalaze se u područnim jedinicama Banjaluka, Bijeljina, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Istočno Sarajevo, Zvornik.

/Nezavisne novine/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!