Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

Osiguravači iz RS i Srbije zajedničkim snagama do razvoja poslova osiguranja

  • Autor Nenad Popović

Udruženje društava za osiguranje Privrеdnе kоmоrе Republike Srpske i Udruženje osiguravača Srbije potpisali su Protokol o saradnji, koji se zasniva na organizovanju različitih edukativnih dоgаđаја u cilјu posvećenosti permanentnom praćenju, usavršavanju i razvijanju poslova osiguranja kao struke.

Foto: N.N.
 

Potpisivanju protokola prethodio je sastanak predstavnika ova dva udruženja, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske u Banjaluci, a na kojem je razgovarano o značaju i ulozi udruženja u razvoju tržišta osiguranja, kao i polоžајu udruženja u zakonodavnom okviru Srpske, odnosno Srbije.

U ime ova dva udruženja svoje potpise na protokol stavili su Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, i Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privrеdnе kоmоrе Republike Srpske, a koji je pojasnio da je ovim protokolom postavljen kamen temeljac za buduću saradnju dva udruženja.

"Ta saradnja će se ogledati u stručnoj pomoći koju će nam ukazati Udruženje osiguravača Srbije, koje predstavlja eminentnu instituciju na prostoru bivše Jugoslavije. Oni su od 1968. godine organizovani kao profesionalno udruženje, imaju svoje mjesto i značaj u sistemu osiguranja u Srbiji i veoma su priznati u regionu", rekao je Durmić.

Prema njegovim riječima, jedna od ideja je i da se Udruženju društava za osiguranje Privrеdnе kоmоrе Republike Srpske, koje je sada organizovano u sklopu Privredne komore Republike Srpske, prenesu određena javna ovlaštenja, kako bi ono preraslo u profesionalno udruženje, po ugledu na Udruženje osiguravača Srbije.

"Kada je riječ o finansijskom sektoru, mi smo prvo udruženje koje je potpisalo ovakav protokol. Bilo je niz drugih protokola i memoranduma koji su potpisani, a odnose se na druge oblasti. Što se tiče finansijskog sektora, mi smo u tome, dakle, pioniri", naglasio je Durmić.

Sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske, održanom u srijedu, prisustvovali su i pomoćnici ministara u vladama Srbije i Srpske Ognjen Popović i Snježana Rudić, kao i direktori Zaštitnog fonda Republike Srpske Grujo Komljenović i Agencije za osiguranje Republike Srpske Draženka Janjanin, koja je dala punu podršku potpisivanju protokola o saradnji dva udruženja.

Ognjen Popović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija u sektoru za finansijski sistem Srbije, istakao je značaj jačanja sektora osiguranja, a koji, kako je dodao, značajno doprinosi razvijenosti privrede i životnom standardu građana.

Popović je rekao da je cilj tog sastanka da se osnaži veza između tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske, što će doprinijeti jačanju tržišta osiguranja, ali i cjelokupne privrede.

"Između Srbije i Republike Srpske se odvija intenzivna saradnja na raznim poljima i Republika Srbija pridaje posebnu pažnju razvoju naših ekonomskih odnosa. Istakao bih važnost izgradnje saobraćajne infrastrukture, rad na energetskim projektima, saradnju u oblasti poljoprivrede, turističku razmenu… Potpisivanjem ovog protokola jačamo i vezu tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske", precizirao je Popović.

On je rekao i da tržište osiguranja u Srbiji u posljednjih desetak godina bilježi konstantan rast i da postoji direktna međuzavisnost između razvijenosti privrede jedne zemlje i standarda njenog stanovništva, sa razvijenošću sektora osiguranja.

"I u Republici Srpskoj i u Srbiji postoji veliki potencijal za dalji rast i razvoj osiguranja", rekao je Popović i naglasio ulogu profesionalnih udruženja društava za osiguranja u razvoju tržišta osiguranja.

Nakon potpisivanja protokola delegacije su bile na sastanku i kod Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, koji je pozdravio potpisivanje protokola o saradnji ovih udruženja i ukazao da Vlada Srpske snažno podržava sve oblike saradnje sa Srbijom.

Višković se nada da će potpisivanje protokola o saradnji Udruženja osiguravača Srbije i Udruženja društava za osiguranje Privrеdnе kоmоrе Republike Srpske doprinijeti unapređenju tržišta osiguranja u Republici Srpskoj, ali i razvoju kapaciteta domaćih osiguravajućih društava.

Premijer Srpske je ukazao da je u Srpskoj u narednom periodu potrebno usmjeriti posebnu pažnju na razvoj tržišta neobaveznih vrsta osiguranja, te da Vlada već sada intenzivno podržava takva nastojanja, uključujući i subvencionisanje osiguranja na poljoprivrednu proizvodnju.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!