Menu
Kad Drina nije granica

A+ A A-

“Srbadija” na veličanstven način vratila Kneza Ivu u Semberiju

  • Autor Marija


Premijera opere Isidora Bajića "Knez Ivo od Semberije", u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Srbadija", održana je sinoć na sceni Sokolskog doma u Bijeljini pod dirigentskom palicom Jelene Trakilović.

"Ponosna sam na djelo koje smo stvorili dugogodišnjim radom, imamo pohvale kolega muzikologa i dirigenata iz Beograda i Novog Sada i očekujem da će i publika biti zadovoljna", izjavila je Trakilovićeva uoči premijere.

Prema njenim riječima, opera je objedinila umjetnike iz Republike Srpske i Srbije, na sceni su prvaci beogradske i novosadske opere Vaso Stajkić, LJubomir Popović i Dragana Popović, solista iz Bijeljine Goran Popović, gudački orkestar "Amorozo" iz Leskovca, duvački dio Niškog simfonijskog orkestra, glumci pozorišta "Semberija", Hor "Srbadija" i Dječiji hor.

Trakilovićeva je ukazala i na istorijsku dimenziju bijeljinske premijere opere "Knez Ivo od Semberije" nakon 110 godina od praizvedbe u Srbiji, sada u zavičaju kneza, u Sokolskom domu koji je zaštićeno nacionalno blago i nalazi se u Ulici kneza Ive od Semberije, a u publici je i jedan od potomaka kneza Ive iz porodice Kneževića u Bijeljini.

Ulogu kneza Ive ima Vaso Stajkić, prvak novosadske opere.

"Mene knez Ivo prati u karijeri više od 20 godina. Prvi put sam nastupao u horu kada je Muzička škola `Isidor Bajić` pripremala ovu operu, tada je solista u ulozi kneza bio veliki Željko Lučić koji sada peva u Metropolitenu. Sada sam u drugoj produkciji i naslovnoj ulozi", rekao je Stakić novinarima.

Režiser opere Igor Tešić iz Banjaluke rekao je da je tema djela od nacionalnog značaja i da je knez Ivo ličnost koja je zadužila Semberiju i srpski narod, nalazi se na grbu Bijeljine, a simbolika je i u tome što se opera izvodi u ulici koja nosi njegovo ime.

Profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Biljana Radovanović Brkanović, mentor Jelene Trakilović na doktorskim studijama, rekla je da će se devet mjeseci rada i ogroman uložen trud svesti na jedan čas izvođenja opere u autentičnom prostoru u Bijeljini, a pred publiku se iznosi nacionalno blago.

"Isidor Bajić, knez Ivo i svi ovi izvođači iz Bijeljine su nacionalno blago koje treba negovati", rekla je Brkanovićeva uoči premijere.

Prema njenim riječima, urađen je ogroman projekat, od ogromnog značaja, sa velikim ansamblom, veoma složenom partiturom, prerađenom orkestracijom.

"Ponuđen je savremni izraz, da vidimo kako se Knez Ivo od Semberije snalazi u savremenom jeziku. Očekujem da će ovo biti događaj sezone", navela je Brkanovićeva.

Srpski patriota i humanista knez Ivo od Semberije rođen je kao Ivan Knežević 1760. godine u selu Popovi kod Bijeljine.

Godine 1806. zbio se događaj koji je kneza Ivu učinio simbolom dobročinstva i patriotizma jer je cijelo imanje dao Turcima da bi otkupio srpsko roblje zarobljeno u ustaničkoj Srbiji i potjerano preko Drine.

 

 

 

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!