Menu
Slogan

A+ A A-

Drugačiji način podsticaja za obnovljive izvore energije

  • Autor Marija

 

Vlada Srpske je uputila u skupštinsku proceduru novi zakon o obnovljivim izvorima energije kojim je izvršeno razdvajanje vrste podsticaja za mala i velika postrojenja za proizvodnju električne energije.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Mala postrojenja, instalisane snage maksimalno do 500 kW, imaju mogućnost na podsticaj u vidu obaveznog otkupa po garantovanoj otkupnoj cijeni ili premiju za električnu energiju koja se prodaje na tržištu ili koristi za vlastite potrebe – kažu u Vladi RS.

Suprotno tome, velika postrojenja imaju obavezu da električnu energiju prodaju samostalno na tržištu uz mogućnost ostvarivanja podsticaja u vidu premije koja se utvrđuje u postupku aukcije.

Ovo je regulisano Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će da razmatraju narodni poslanici na narednom zasijedanju.

– Dakle, predložena reforma sistema podsticaja ima za cilj da smanji naknade za podsticaje i olakša razvoj projekata koji koriste obnovljive izvore energije uvođenjem transparentnijeg mehanizma za raspodjelu podsticaja sprovođenjem sistema aukcije. Za mala postrojenja postojeći sistem podsticaja ostaje na snazi, s tim da se prioritet daje lokalnim građanskim inicijativama i samosnabdijevanju – tvrde u Vladi RS.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!