Menu

A+ A A-

Marinković: Poskupljenja u svim privrednim granama u BiH

  • Autor Nenad Popović

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da je došlo do poskupljenja u svim privrednim granama u BiH, pa tako i poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Ilustracija/Pixabay

"Na svjetskom tržištu, tako i kod nas, došlo je drastičnog poremećaja u svim privrednim granama, na tržištu poljoprivrednih proizvoda, što se prelilo i u BiH", naveo je on za Srnu.

Marinković je istakao da je najnovije poskupljenje konzumnih jaja i pilećeg mesa direktna posljedica porasta cijena žitarica koje su osnova za ovu proizvodnju.

"S druge strane je odustajanje velikog broja manjih sitnih poljoprvrednih proizvođača, farmera od proizvodnje. Mi ne možemo konkurisati zemljama okruženja, EU i njihovim farmerima jer imaju daleko veće podsticaje i druge mjere koje im pomažu da opstanu na tržištu", rekao je Marinković.

On je dodao da Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske nabavlja u EU većinu komponenti za stočnu hranu, kao što je sojina sačma, kukuruz i druge žitarice, kao i farmeri.

"Očito je da oni mogu ostvariti jeftiniju proizvodnju samo zato što imaju veće subvencije, odnosno neke druge stimulacije, čak i izvozne koje im pomažu da opstanu na tržištu i ne gase svoje proizvodnje. Uprkos tome manji procenat farmera i u EU gasi ovu proizvodnju, a kod nas će to biti sigurno u narednom periodu u većim procentima", naglasio je Marinković.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!