Menu
Slogan

A+ A A-

Kasa od indirektnih poreza nikad punija - poskupjelo je sve

  • Autor Nenad Popović

Oporavak privrede i rast potrošnje donijeli su, između ostalog, za osam mjeseci ove godine skoro 105 miliona maraka više u zajedničku kasu u odnosu na rekordno prikupljene prihode od indirektnih poreza u godini prije pandemije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da su prihodi od indirektnih poreza za osam mjeseci ove godine iznosili 5,363 milijarde KM i veći su za 660 miliona u odnosu na isti period prošle godine, te za 104,86 miliona maraka u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Navode da je iznos u kasi rekordan od uspostavljanja UIO, a samo u avgustu ove godine prikupljeno je 768 miliona KM indirektnih poreza što je za 186 miliona više u odnosu na isti mjesec lani.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević pojasnio je za Glas Srpske da je do rasta prihoda došlo usljed oporavka svih privrednih aktivnosti nakon prošle godine i vanredne situacije uzrokovane virusom korona.

– Zabilježen je značajan rast uvoza, a samim tim je povećana i naplata uvoznih dadžbina. Došlo je do značajnog rasta potrošnje, a to znači i veću naplatu PDV – rekao je Kovačević.

Dodao je da je zabilježen i veći iznos naplaćenog PDV u unutrašnjem prometu koji su prijavili i uplatili obveznici u svojim prijavama.

Sa druge strane ekonomisti tvrde da je uz sve navedeno na rast prihoda od indirektnih poreza najveći uticaj imalo poskupljenje svih proizvoda i rast troškova života.

– Poskupjelo je sve od goriva, osnovnih životnih namirnica, do građevinskog materijala. Svi ti elementi su značajno uticali na rast prihoda od indirektnih poreza. Porast cijena je sigurno veći u odnosu na rast prihoda, ali smatram da je globalna inflacija koja ni nas nije zaobišla imala najznačajniji uticaj – rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Raspodjela

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV privrednicima u iznosu od 958 miliona KM, neto prikupljeni prihodi, koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar – avgust ove godine, iznosili su 4,405 milijardi KM i veći su za 543 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2020. godine.

Prema podacima UIO za finansiranje institucija na nivou BiH otišlo je 515 miliona KM, FBiH je dobila 2,428 milijardi, Republika Srpska 1,321 milijardu, a Brčko distrikt 134 miliona KM. Osim toga, po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatnih 136 miliona, RS 89,9 miliona i distrikt Brčko 4,6 miliona KM.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!