Menu
Slogan

A+ A A-

Povjerioci Bobar banke odbili otpis 117 miliona KM

  • Autor Nenad Popović

Odbor povjerilaca propale Bobar banke danas nije prihvatio prijedlog stečajne upravnice Dušanke Novaković da banka otpiše 116,7 miliona KM potraživanja od povezanih firmi kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti naplate.

Foto: Glas Srpske
Odbor povjerilaca danas je razmatrao materijale za Skupštinu povjerilaca koja je zakazana za 27. septembar.
 
Jedan od prijedloga, između ostalih, bio je i da se ide u otpis milionskih potraživanja koje banka ne može da naplati, ali on nije dobio podršku.
 
„Odbor je usvojio materijale uz određene dopune. Što se tiče otpisa potraživanja, Odbor je odlučio da vidimo postoji li još bilo kakva mogućnost naplate, tako da Skupština povjerilaca o tome još neće raspravljati. Ja sam predložila otpis s obzirom na to da su iscrpljene mogućnosti naplate, ali vidjećemo da nije još nešto propušteno da se uradi“, kazala je Novaković.
 
Novaković je u materijalima za Odbor povjerilaca navela da su za deset dužnika, uglavnom povezanih firmi, od kojih banka potražuje 116,7 miliona KM, iskorištena sva zakonska sredstva za naplatu i da nema mogućnosti njihove naplate. Zbog toga je dala prijedlog da se ona otpišu.
 
„Ova potraživanja se uglavnom odnose na povezana lica sa bankom, koja su bila loše obezbijeđena, a dužnici već godinama ne rade i imaju blokirane račune. Svi sudski postupci koji su vođeni za naplatu tih potraživanja su završeni u korist banke, ali nema raspoložive imovine za naplatu“, navela je Novakovićeva.
 
Povezana lica sa bankom su „Bobar autosemberija“, „BMD Janja“, „Univerzal“, „Bobar group“, „Autoaservis Bane“, „Septem Mont“ i „Pneuexport“ i na njih se odnosi 88,8 odsto ukupnog iznosa za otpis.
 
Inače, ukupna potraživanja Bobar banke na kraju juna iznosila su 257,8 miliona KM.
 
Stečajna upravnica je i ovaj put navela da je naplata jako loša i da je do sada naplaćeno svega 38,1 milion KM ili 13,9 odsto ukupnih potraživanja.
 
/Capital.ba/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!