Menu
Slogan

A+ A A-

Vidović: Rast BDP-a u Srpskoj 4,5 odsto

  • Autor Nenad Popović

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je Srni da očekuje da će na kraju ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Republici Srpskoj biti od četiri do 4,5 odsto i da bi u septembru trebalo da bude usvojen rebalans budžeta.

Foto: Ilustracija/Pixabay
 

Vidovićeva je rekla da se isti takav rast BDP-a očekuje i u sljedećoj godini, što će, kako je istakla, Srpsku dovesti u dosta povoljniji položaj.

"Sve to nam govori da smo dobro radili u prošloj godini kada smo pomagali privredi, jer je pad BDP-a u 2020. godini u Republici Srpskoj bio minus 2,8 odsto, i to je najmanji pad poslije Srbije u čitavom regionu, dok je Srbija imala pad od jedan odsto", podsjetila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, sve to ukazuje da je rast prihoda u ovoj godini, koji su veći od plana, posljedica i takvih ulaganja u prethodnoj godini.

"Rebalans budžeta će sigurno biti i procjenjujemo da će biti u septembru", rekla je Vidovićeva.

Razlog za rebalans budžeta je da se Kompenzacionom fondu usmjeri još sredstava, a do rebalansa će doći i zbog povećanja prihoda koji su veći od planiranih, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je tokom ove godine došlo i do povećanja plata i da je bilo i određenih isplata za penzionere i borce, te da sve to podrazumijeva rebalans budžeta Republike Srpske.

"Prvi razlog za rebalans budžeta je što ćemo potrošiti sredstva iz Kompenzacionog fonda koja su namijenjena za zdravstvo i privredu, tako da ćemo morati raditi rebalans da bi tom fondu usmjerili još sredstava", ukazala je Vidovićeva.

Ona je ponovila da će do rebalansa doći i zbog povećanja prihoda koji su mnogo veći od plana u ovom periodu, što jako raduje.

Ministar finansija je rekla da očekuje da će se takvo povećanje prihoda zadržati do kraja godine, tako da će i deficit i zaduženje biti manji od plana, mada je, kako je rekla, javni dug Republike Srpske 42,9 odsto, što je među najmanjim zaduženjima u regionu.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!