Menu
Slogan

A+ A A-

I dalje pooštreni uslovi za kreditiranje građana i preduzeća

  • Autor Nenad Popović

U prvom kvartalu 2021. godine, uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća i dalje su pooštreni, ali s nešto manjim intenzitetom u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Pokazuju to rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine koju je provela Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH).

– Objavljeni rezultati pokazuju da kod preduzeća nije bilo razlike u promjenama za dugoročne i kratkoročne kredite, a kao glavne razloge pooštrenih kreditnih uslova banke su navele faktore vezane za percepciju rizika. Istovremeno, rezultati ukazuju na smanjenje tražnje kredita za preduzeća, što je posebno izraženo kod dugoročnih kredita. U pogledu tražnje kratkoročnih kredita, nakon blagog povećanja u četvrtom kvartalu 2020, u prvom kvartalu 2021. godine ovaj trend je promijenjen i registrovana je manja tražnja- saopšteno je iz CBBiH.

Kod kredita stanovništvu, primjetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina. Razlozi su takođe usko vezani s percepcijom povećanog rizika od strane banaka, dok su s druge strane banke izvijestile da ih povećana konkurencija na tržištu prisiljava da ublažavaju kreditne uslove.

U pogledu tražnje kredita od strane stanovništva, registrovano je vrlo malo smanjenje, što govori da se tražnja u ovom segmentu postepeno normalizije nakon nepovoljnog trenda u 2020. godini, te banke nagovještavaju da će tražnja blago rasti u drugom kvartalu ove godine.

Detaljnija obrazloženja i kompletni rezultati se mogu naći na internet stranici CBBiH.

CBBiH je nedavno pokrenula ovo istraživanje čiji je cilj da se prikupe informacije i stekne uvid u kretanje standarda i uslova kreditiranja komercijalnih banaka te  sagleda ponuda i potražnja za kreditima u BiH.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!