Menu

A+ A A-

Banke šokirale Vol Strit

  • Autor Nenad Popović

Banke Goldman Saks i Morgan Stenli prodale su u blok trgovanju na Vol Stritu akcije koje su posjedovale u kineskim tehnološkim i američkim medijskim kompanijama.

Foto: Image by Alexander Naumann from Pixabay
 

Akcije su prodate za ukupno 19 milijardi dolara.

Vrijednost ovih blok transakcija je šokirala brokere koji se pitaju šta je uzrok te neuobičajeno masivne prodaje i da li će se taj trend nastaviti.

Samo Goldman Saks "likvidirao" je u petak akcije u vrijednosti 10,5 milijardi dolara u blok trgovanju, izvijestio je "Blumberg" pozivajući se na imejl te investicione banke upućen klijentima.

Prva serija, koja je obuhvatila akcije Baidua, Tencent Mjuzik Entertejnment grupe i Vipšop Holdingsa ukupne vrijednosti 6,6 milijardi dolara, prodata je prije otvaranja tržišta u petak. Kasnije tog dana, banka je navodno prodala i akcije vrijedne 3,9 milijardi dolara koje je imala u američkim medijskim konglomeratima ViakomCBS i Diskaveri, i u još nekim manjim kompanijama.

Druga američka investiciona banka uključena u blok-trgovanje je Morgan Stenli, koja je u petak ponudila dve serije akcija u vrijednosti od po četiri milijarde dolara, izvještava "Financial Times".

Mada je blok trgovanje, gde prodavci traže kupce za veliku količinu hartija od vrijednosti po cijeni koja se ponekad privatno dogovara između dvije strane, uobičajena stvar, zbog obima transakcija izvršenih u petak mnogi na Vol Stritu su "podigli obrve".

"Nikada nisam vidio nešto ovako u svojoj 25-godišnjoj karijeri", rekao je za "Bloomberg" Majkl Keuč, portfolio menadžer švajcarske brokerske kuće Belvil Aset Menadžment.

Drugi portfolio menadžer, Frederik Hildner, koji radi u nemačkoj kompaniji Salm-Salm&Partner, ocenjuje da je ovo prodaja "bez presedana".

Stariji potpredsjednik u konsultantskoj firmi Veltspajer Advajzors, Oliver Purč, kaže da je taj događaj 'krajnje neuobičajen', dodajući da se tržišni akteri sada pitaju da li bi mogao da uslijedi još jedan talas blok trgovanja u ponedjeljak i utorak, što bi snažno poljuljalo cijene pogođenih akcija.

Drugo pitanje je nejasan razlog pomenutih blok transakcija.

"Financial Times" navodi, pozivajući se na izvore upućene u dešavanje, da je Goldman Saks objasnio svoju prodaju "prinudnim razduživanjem".

Istovremeno, CNBC izvještava da je pritisak na prodaju akcija američkih medijskih kuća, kao i kineskih kompanija, povezan sa prinudnom likvidacijom pozicija koje je u njima držala porodična investiciona kancelarija Arkegos Kapital Menadžment.

"Nedostatak činjenica o tom potezu čini situaciju zabrinjavajućom jer investitori ne znaju da li je ovo bila likvidacija samo jednog fonda ili više od jednog fonda, kao ni koji razlozi stoje iza toga", zaključio je Purč.

/Nezavisne/