Menu

A+ A A-

Proizvodi koje ne smijete kupovati na sniženju

  • Autor Nenad Popović

Na sniženju obično se nađu proizvodi koji su blizu isteka roka trajanja, ali i oni čija je ambalaža oštećena ili iz nekog drugog razloga prodavac vjeruje da ne može da ih proda po punoj cijeni.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Ukoliko kupujete na akcijama treba da imate na umu da je najvažnije ne zalijetati se jer u nekim slučajevima tako možete da naškodite zdravlju.

1. Prezervativi

Kao i većina popularnih predmeta kojima se cijena snižava i prezervativi imaju rok trajanja. Životni vijek kondoma traje između jedne i pet godina, u zavisnosti od materijala od kog je napravljen i uslova u kojima je skladišten.

Oni od lateksa bez spermicida traju do pet godina, kao i oni od poliuretana bez spermicida, dok tri godine traju prezervativi od lateksa i poliuretana sa spermicidom, dok oni od jagnjeće kože imaju rok trajanja od samo godinu dana.

2. Proizvodi za šminkanje

Šminka može da izazove alergijske reakcije i iritacije čak i ako vam nije poznato da imate neke alergije, zbog čega s njom treba biti veoma oprezan. Malo ko ima naviku da provjerava rok trajanja maskare i karmina. Budući da su u pitanju prirodni proizvodi, oni se mogu pokvariti i prije isteka roka, kao i nakon njega.

3. Hrana za bebe

Što je cijena niža – to je istek roka bliži, a što je rok trajanja bliži, to je hranljivih materija u proizvodu manje. Iako ne treba da brinete zbog toga da li je teglica sa hranom za bebe bezbjedna ukoliko je “u roku”, imajte na umu da vjerovatno vaše dijete neće dobiti onoliko nutrijenata koliko ste se nadali da hoće.

4. Naduvene konzerve

Iako konzervirana hrana poput pašteta i ribe može da traje veoma dugo, ipak je u pitanju hrana – što znači da nije isključeno da se zbog više faktora pokvari i prije roka. Razlog za naduvenost konzerve jeste bakterija Klostridium botulinum, bacil zloslutnog imena i opasnih posljedica. Ona izaziva botulizam, trovanje koje dovodi do gastrointestinalnih smetnji i nervnih i sekretornih poremećaja.

5. Začini

Zalihe suvih začina valjalo bi zamijeniti jednom godišnje jer gube i ukus i kvalitet i hranljive sastojke ukoliko dugo “čekaju” da budu upotrebljeni. Kada ih kupujete obavezno provjerite kada im ističe rok trajanja i odaberite onaj koji će trajati najduže, prenosi Alo.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!