Menu

A+ A A-

Građani Srpske i dalje bojkotuju vakcinaciju protiv korone

  • Autor Nenad Popović

Protiv korona virusa, koji je u Srpskoj do sada odnio 5.254 života, kompletno je vakcinisana tek trećina populacije, dok je određeni procenat imunizovan u Srbiji, ali ti podaci još nisu dostupni.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Kad je riječ o ovom talasu u kojem smo od početka avgusta, epidemiološka situacija u Srpskoj trenutno jeste nešto stabilnija, ali je i dalje daleko od povoljne.

Ljekari upozoravaju da je masovnija imunizacija, uz nošenje maski i poštivanje mjere fizičke distance, jedini način za suzbijanje širenja virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do 3. decembra u Srpskoj je prvu dozu primilo 360.452, drugu 302.770, a treću 22.312 građana.

Nažalost, nismo ni blizu procenta koji je potreban za kolektivni imunitet, a koji treba da bude preko 80 odsto vakcinisanih.

– Kako dolaze nove varijante, korona se sve brže širi. Da bismo zaustavili virus, potreban je veći obuhvat vakcinacijom. Na početku epidemije, procjena je bila da bi dovoljan obuhvat bio 60-70, a kad je došao britanski soj 70-80 odsto. Sad kad je dominanta delta varijanta, potreban je još veći procenat imunizovanih – rekla je za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS dr Jela Aćimović.

Ministar zdravlja Alen Šeranić nedavno je istakao da bi, kao epidemiolog i ministar, bio mnogo srećniji kada bi se više ljudi javljalo na imunizaciju.

– Proces imunizacije će biti nastavljen u kontinuitet, jer se zna da je vakcina najkvalitetnije i najefikasnije sredstvo prevencije zaraznih oboljenja, a ne samo prevencije korona virusa – poručio je Šeranić.

Situaciju dodatno komplikuje pojava novih sojeva, a poslednji je omikron soj koji je otkriven u najmanje 38 zemalja u svijetu, ali još nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, saopštila je SZO.

Iz IJZ RS saopštili su da je omikron soj korona virusa zabrinjavajuća varijanta, zbog bržeg širenja i izazivanja novog talasa.

Sumnja se da je jedna porodica u Crnoj Gori zaražena ovom varijantom, a riječ je o ljudima koji su došli iz Afrike, gdje je detektovan novi soj korona virusa.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!