Menu

A+ A A-

Detalji hapšenja Zeljkovića i ostalih: Maske nabavljane po 0,36 KM, plaćene 6,90?

  • Autor Nenad Popović

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostali koji su juče uhapšeni, sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja čime je, sumnja se, pribavljena korist od gotovo 800.000 KM, potvrdili su izvori "Nezavisnih novina".

Foto: RTRS

Kako dodaju naši sagovornici, između ostalog, sumnja se da su Institutu fakturisane maske po cijeni od 6,90 KM po komadu, a nabavljane su za 0,36 KM.  

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, potvrdila je da se sumnja da je nabavna cijela zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS, 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Tojagićeva je naglasila da bi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, mogao biti sproveden večeras ili sutra ujutru  Republičkom javnom tužilaštvu.

Prema riječima Tojagićeve, svi uhapšeni sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili pravnim licima "ProControl" i "Travel4Fun" znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut.

"Ova pravna lica nisu bila kvalifikovana odnosno nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom. Nabavku medicinskih sredstava Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obavještenja o nabavci, bez prethodnog ispitivanja tržišta. Učinjeno je to po znatno višim cijenama od tržišne i od nekvalifikovanih ponuđača, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme", navela je Tojagićeva.

Podsjetimo, uhapšeni su vlasnik turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković, direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac i direktor "Procontrola" Slavko Bojić, te direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, koji se, kako kažu naši izvori, noćas predao policiji.

/Nezavisne/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!