Menu
Slogan

A+ A A-

Dugoročna prognoza predviđa pakleno ljeto

  • Autor Nenad Popović

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da će i u julu biti veoma toplo i vruće vrijeme, a u avgustu se očekuje da će temperatura vazduha biti iznad prosjeka, napominjući da velike vrućine prati i velika suša, što je veoma izraženo na sjeveru Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

On je dodao da će do kraja juna biti veoma vruće, toplotni talas će oslabiti sutra i tokom vikenda, sa malim osvježenjem, ali da će i dalje temperatura ostati između 25 i 30, a na sjeveru i jugu 33 stepena, što je osvježenje za pet do sedam stepeni Celzijusovih.

– Nakon tog ponovo imamo porast temperature do 35 ili 36 stepeni, a na samom kraju mjeseca i osvježenje – rekao je on.

Kovačić je naveo da će prva sedmica jula biti dosta promjenljiva sa čestim nestabilnostima, a najvjerovatnije od kraja prve dekade jula, pa do kraja mjeseca će ponovo biti veoma toplo i vruće vrijeme.

On je dodao da dugoročne prognoze pokazuju da će i avgust imati temperaturu iznad prosjeka, napominjući da ove velike vrućine prati i velika suša, što je veoma izraženo na sjeveru.

– Na primjer u Banjaluci je do danas palo samo 11,1 litar kiše po metru kvadratnom, a prosjek za jun je 107 litara. Jun se inače računa za sekundarni maksimum padavina u toku godine za Republiku Srpsku – naveo je Kovačić.

/SrpskaInfo/

 

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!