Menu

A+ A A-

CIK BiH istekla garancija za softver koga nisu ni počeli da koriste

  • Autor Nenad Popović

Centralna izborna komisija je još prije tri godine nabavila softver Geoinformacioni sistem (GIS) sa licencom, ukupne vrijednosti 323.505 KM, ali on još nije u punoj funkciji. Razlog - Komisija ne uspijeva da preuzme elektronske podatke o biračkim mjestima u Republici Srpskoj.

Foto: Srna

To je, između ostalog, navedeno u revizorskom izvještaju CIK BiH za 2020. godinu.

Istovremeno, elektronski podaci o biračkim mjestima u Federaciji BiH i Brčko distriktu su preuzeti i mogu da se koriste u softveru.

– S obzirom na to da podaci iz Republike Srpske nisu preuzeti, GIS i dalje nije funkcionalan. Garantni period od dvanaest mjeseci, koji je definisan ugovorom, a koji je podrazumijevao osiguranje stalne podrške i besplatno otklanjanje grešaka u okviru implementiranih funkcionalnosti je istekao, a Komisija softver nije ni počela koristiti – upozorili su revizori.

Kako se navodi, u 2020. Komisija se obratila dopisom Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske, ali drugih značajnijih aktivnosti do danas nije bilo.

– Prethodnih godina je Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS obavijestila Komisiju da ustupanje prostornih podataka za poligone opština i ortofoto Republike Srpske nije moguće ustupiti bez naknade, jer ne postoji zakonski osnov da se Komisija oslobodi obaveze plaćanja naknade za podatke koje izdaje ova institucija. Navedeno ukazuje da je Komisija nabavku navedenog softvera izvršila bez prethodnog analiziranja svih aspekata koji mogu da utiču na nabavku i stavljanje u upotrebu softvera – navode revizori BiH.

Prema odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz 2017. godine, posao je dobio konzorcijum „KING-ICT“ d.o.o. Sarajevo i „KING-ICT“ d.o.o. Zagreb.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!