Menu

A+ A A-

Radnici traže nova pravila u zdravstvu i socijalnoj zaštiti

  • Autor Nenad Popović

Sve je više dokaza da je kovid 19 sistemska bolest koja napada sve organe i sva tkiva, a zna se da na nekim organima ostavlja trajne posljedice, pa zbog toga treba da bude profesionalno oboljenje, izjavio je Zoran Savić, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Foto: Ilustracija/Pixabay

 

Inicijativa da se kovid 19, kao u Hrvatskoj, uvrsti na listu profesionalnih oboljenja, zatražena je u srijedu na okruglom stolu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

– Želimo da ukažemo da je kovid oboljenje koje može da se utvrdi kao profesionalno za zdravstvenu i djelatnost socijalne zaštite. Tako bi se zaposleni osećali sigurnije, jer bi imali adekvatnu nadoknadu koja bi važila i dalje, a ne samo za vrijeme koje je ugovoreno sa Ministarstvom zdravlja, a to bi svakako imalo uticaja i na dalji radni staž zaposlenih – rekao je on.

Profesor Medicinskog fakulteta i prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat, ocijenio je da kovid kod pojedinih zaposlenih jeste profesionalno oboljenje. Srbija nema podatke, ali prema evropskim podacima, rizik za obolijevanje je znatno veći za zdravstvene radnike, nego za stanovništvo, pišu Novosti.

– U Engleskoj je rizik 3,3 puta veći za zdravstvene radnike nego za stanovništvo, a u Belgiji oko 2,5 puta – rekao je on. – Praksa je različita, pa ga neke zemlje tretiraju kao profesionalno oboljenje, a druge kao povredu na radu.

Kako su neki ljudi umrli od kovida postavlja se i pitanje, dodao je on, nasljeđivanja njihovih penzija.

– Ni broj zaposlenih u privatnom zdravstvenom sektoru nije zanemarljiv, a oni nisu imali nadoknadu u slučaju bolovanja od 100 odsto, tako da bi tu možda moglo da se otvori pitanje nadoknada – rekao je prof. Bulat. – Za ostale sektore, osim zdravstva, vrlo teško je dokazati da je kovid profesionalno oboljenje.

/SrpskaInfo/