Menu
Slogan

A+ A A-

Na birou najviše ekonomista i pravnika

  • Autor Nenad Popović

Kada je riječ o visokoobrazovanom kadru, najtraženija zvanja su ona iz IT sektora - IT inžinjer, softver inžinjer, zatim inžinjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.

Foto: Ilustracija/Pixabay

 

Kako su saopštili iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inžinjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

– Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i stranih jezika – rekao je direktor ARZ Muamer Bandić.

Prema njegovim riječima, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), jeste za prodavače i ugostitelje, posebno konobare.

– Kao i prethodnih godina, i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u kol centrima. Zbog situacije sa pandemijom kovida 19, lani je bilo povećano i zapošljavanje midicinskih sestara sa evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih. Od osoba sa srednjom stručnom spremom, na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara – rekao je Bandić.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači, te prodavači sa trogodišnjom školom.

– Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane, najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra – istakao je Bandić i dodaje da, kao i u protekle tri godine, ARZ nastavlja objavljivati na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u BiH, s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

/SrpskaInfo/