Menu

A+ A A-

I poslije korone - smeće!

  • Autor Pan radio

Sa lijepim vremenom i relaksiranjem mjera, građani su posle dva mjeseca ponovo počeli da izlaze iz svojih domova i gotovo sve svoje vrijeme provode u prirodi, na gradskim šetalištima, kejevima… Zajedničko za gotovo sve gradove u Srbiji jeste ono što građani poslije boravka na svježem vazduhu ostave za sobom – enormne količine smeća.

Foto: Isidora Smiljković/RAS Srbija

 

Žudnja za prirodom, svježim vazduhom, vremenom provedenim na suncu, u parku, pored rijeke tokom ova dva mjeseca bila je toliko velika da se činilo da građani jedva izdržavaju život između “svoja četiri zida”. Konačno, slobodni smo da izlazimo i šatamo kada hoćemo, koliko hoćemo i gdje hoćemo, bez stega i pritisaka, i tako srećni i zadovoljni jurnuli smo ka prvom obližnjem izletištu čim je rečeno da se mjere zabrana kretanja ukidaju.

Međutim, da li smo tokom dva mjeseca provedenih u izolaciji sahranili sve odlike osnovnog kućnog vaspitanja i civilizovanog ponašanja, pitanje je koje se nameće svaki put kada na društvenim mrežama iskoči fotografija razbacanog smeća na gradskim izletištima i parkovima u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Pančevu.

Voljene parkove i šume nakon dva mjeseca “nagradili smo” sumanutom količinom smeća, baš kao da smo željeli da nadoknadimo vrijeme izgubljeno od početka uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, piše Blic.

Takve prizore zabilježila je i Isidora Smiljković, Nišlijka koja je ostala zapanjena ponašanjem svojih sugrađana nakon boravka na Niškom keju. Kako i sama kaže, činjenica je da su kante premale, ali problem zbog koga na odgovornost treba pozvati komunalnu policiju, ne bi trebalo nikome da dâ za pravo da se prema sopstvenom dvorištu ponaša bahato.

 

Dan poslije ukidanja vanrednog stanja, jedna Novosađanka na svom Tviter nalogu objavila je fotografiju sa keja, koja takođe oslikava ono što su njeni sugrađani prethodne večeri ostavili sa sobom. Odmah se povela rasprava da li je fotografija snimljena neposredno nakog Egzit festivala ili dan poslije ukidanja vanrednog stanja, a ona se branila da se na njoj jasno mogu vidjeti bačene zaštitne maske koje ovih dana svi nosimo.

Ni Beograđani nisu bili ništa bolji ovih dana. Jedan korisnik Fejsbuka, po svemu sudeći sa lijeve obale Dunava, objavio je fotografije snimljene u Borči, a na njima identična scena – klupice, tek ozelenila priroda i – đubre!

– Nešto je ipak i do samih građana, nedovoljno spremnih da smeće propisno odlože – kaže ova Nišlijka. Dodaje da je apsurd to što su postavljeni kontejneri bili prazni, a smeće razbacano svuda oko njih.

 

Niz je opravdanja kojima će se služiti pojedinci kako bi obrazložili ovako bahato, sebično i samoživo ponašanje, od toga da psi lutalice raznose smeće, preko onoga da kanti nema ili su uvijek pune, pa do toga da radnici javnih preduzeća ne rade svoj posao. Ovako navedeni razlozi delimično bi mogli biti tačni, ali kako je moguće da se nikada ne zapitamo što je ono što mi možemo da učinimo za našu okolinu?

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!