Menu

A+ A A-

Samo bahato

  • Autor Nenad Popović

Ako neko misli kako političari iz Republike Srpske i Federacije BiH oko ničega ne mogu postići dogovor, grdno se varaju.

Foto: https://planbee.com/

 

Možda se ne mogu dogovoriti oko toga kako da građanima bude bolje ili kako da ova država krene naprijed, ali zato kada treba dogovoriti kako potrošiti narodni novac, tu dileme nikakve nema.

Novac se dijeli bratski, isto kao i tenderi, državne fotelje i raznorazni javni poslovi.

Sjetimo se samo koliko su se nakon posljednjih opštih izbora koalicioni partneri sa nivoa BiH – SDA, HDZ i SNSD, svađali oko svega i svačega, ali kada je trebalo sjesti i dogovoriti raspored fotelja u Savjetu ministara, dogovor je pao očas posla.

SDA neka uzme diplomatiju i odbranu, HDZ finansije i pravosuđe, a „srpska reprezentacija“ trgovinu i transport.

Isto tako, već tri godine ni oko čega se ne mogu dogovoriti, pa čak ni oko nabavki vakcina kako bi zaštitili građane od korona virusa, ali se zato u tren oka dogovore kako povećati rashode u budžetu i zaposliti nove ljude u državnoj službi.

Ima se, može se, a i idu izbori, valja se.

I dok mnogi ugostitelji zbog pandemije stavljaju ključ u bravu, a omladina, ali i čitave porodice odlaze iz BiH razočarani u sistem, političari i dalje sviraju jednu te istu nacionalnu pjesmu kojom zabavljaju ostatak publike. Istovremeno krčme i ono malo novca što nam je ostalo u blagajni.

Pa tako, uprkos pandemiji korona krize i posljedicama koje je ostavila na ekonomiju, institucije BiH ni ove godine nemaju namjeru da stežu kaiš, pa su u planiranom budžetu ukalkulisali povećanje rashoda za nevjerovatnih 67,4 miliona maraka.

Od Predsjedništva BiH, preko Ministarstva odbrane, pa do Ministarstva spoljnih poslova, na čijem čelu se nalazi kontroverzna Bisera Turković, rashodi se uvećavaju ne za par hiljada maraka, već miliona.

Mora se više trošiti jer valja zaposliti još 700 novih radnika, a i treba imati za putne troškove, plate i naknade, repromaterijale i sve one stvari koje život znače.

Drugim riječima, narod neka steže kaiš, a političari će i dalje da se bahate. Javno ćemo se svađati, a tajno ćemo trpati jedni drugima pare u džepove.

A vi narode, ako vam se ne sviđa BiH i ova vlast, slobodno se pakujte i idite odavde. Niko vas ionako ne zadržava.

/Snježana Karić, SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!