Menu

A+ A A-

O Gašićima i foteljama, Srbiji i Bosni

  • Autor Pan radio

U svemu nisam uspjela da shvatim zbog čega je Zlatija Labović bila na koljenima, odnosno nije željela biti u kadru, kada je uzimala izjavu srbijanskog ministra odbrane Bratislava Gašića, mada nije teško pretpostaviti da je to zbog uslova u kojem je u tom trenutku obavljala zadatak i zahtjeva produkcije.

Vrlo vjerovatno je izjavi prethodilo čekanje na hladnom i maglovitom vremenu da bi se objavile dvije ili tri rečenice uvaženog ministra. Što je najstrašnije, ubijedjena sam da Gašić dok je govrio istorijsku rečenicu 'Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu!', bio ubijeđen da je duhovit. Nipošto nije mislio da vrijeđa ženu, čak je iako govorio sa pozicije seksizma a ne iz perspektive političkog pokoravanja. Znamo ih! On se osjećao bao Baja, faca u vjerovatno potpunom muškom okruženju, među oficirima, vojnicima i drugim mačo men-ovima. Koji su se vjerovatno nasmijali jer izjavama ministara kada žele da budu duhoviti, moraš da se smiješ. Tako priliči.

Najzanimljivije je ko mu je je rekao da je napravio gaf koji bi ga mogao koštati fotelje. Ko mu je ukazao da „nije mislio dobro“ kada je rekao svoju „istorijsku“ rečenicu?
A ključ svega je – kako smo do ovog kao društvo uopšte došli? Kako razni Gašići uopšte postaju ministri? Kako se srozala kultura javnog govora na nivo krčmi iz predgrađa. Nesumnjivo je da je Gašić bio prirodan jer razni Gašići su takvi u javnosti zato što smatraju da i ne treba da budu drukčiji – nego prirodni. Neuljudni, politički nepismeni, primitivni, seksisti, feudalci, nasilnici...

Ako Aleksandar Vučić smijeni Gašića, gaf prema novinarki B92 sigurno nije njegov jedini grijeh. Ali će smjena biti poen i za Vučića i za Srbiju. Ostaje gorčina i pitanje – šta sa mnogobrojnim Gašićima u Bosni i Hercegovini. A ima ih bezbroj. To je istorija koju tek treba da pišemo.

Radmila Žigić

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!