Menu

A+ A A-

Kafanski štab

  • Autor Nenad Popović

Cijela naša antipandemijska politika zapravo je politika o kafanama.

Foto: belano.rs

 

Od toga da li će u kafani biti 50 ili 100 ljudi, koliko su stolovi razmaknuti, koliko gostiju smije da sjedi za istim stolom, hoće li lokali da rade do 20 ili do 22 časa, da li će imati muziku uživo, da li gosti smiju da pjevaju ili ne zavisi da li ćemo pobijediti koronu.

I tako je već mjesecima. Doduše, i kafandžije su se potrudile da se organizuju i nametnu svoju priču kao sudbonosno pitanje u Srpskoj. Zauzvrat su dobili percepciju u javnosti da je korona pogodila samo njih, da samo njihovi radnici ostaju bez posla, a da su sve ostale oblasti uspjele da ostanu na nogama. Sve može da bude zatvoreno, pa čak i škole, ali kafane ne!

Istina je da kao narod obožavamo kafanu, ali da se cijela Republika vrti oko nje, to je već za liječenje.

Republički štab za vanredne situacije možda ima najbolje namjere, ali odluke koje donose toliko su nedosljedne i nelogične da postaju smiješne i otvoreno se sumnja da proizvod raznih lobija, a ne epidemiologa.

Kako objasniti da je rizičan sportski trening u kome se u cijeloj sportskoj dvorani nalazi trenet i petoro, desetoro djece, a nije rizično kada u hramovima boravi 50 ljudi bez maske, isto toliko pije kafu u obližnjem lokalu ili se svi zajedno voze u krcatom autobusu javnog prevoza?

Kako da ubijede narod da bude odgovoran i radi od kuće, dok se pojedini članovi štaba svakodnevno slikaju u gužbi, bez maske? Zašto je maska u kafanama obavezna (osim kada pijemo i jedemo, što znači da ćemo je sto puta svući i navući) ako ljekari kažu da masku ne smijemo da diramo rukama?

Nije ovdje riječ o tome da li je neka mjera dobra ili loša, da li bi spasila zdravlje ili život. Riječ je o jednakim arpšinima, riječ je o povjerenju javnosti koje je ključno kada se radi o zdravstvenim pitanjima.

Ovakvim potezima, tolerisanjem masovnih okupljanja na planinama i skrivenim gradskim kafanama, te sumnjivom cijenom nabake vakcina – to povjerenje je uništeno.

Onaj ko je odgovoran prema sebi i bližnjima, i dalje će biti odgovoran. Ali, za one koji ne poštuju ni boga, ni zakon, ovo je dodatni motiv da i dalje „hvataju krivine“.

Kafanska politika zvanično se izmjestila tamo gdje joj je i mjesto.

/Slobodan Popadić, SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!