Menu

A+ A A-

Prvi put Svjetski kup harmonike 2023. u Republici Srpskoj

  • Autor Nenad Popović

Grad Bijeljina i opština Ugljevik biće domaćini 76. Svjetskog kupa harmonike 2023 godine, odlučeno je jednoglasno na 146. Kongresu Svjetske asocijacije akordeonista, rekao je magistar harmonike Slaviša Perić iz Bijeljine koji je delegat i član ove međunarodne asocijacije.

Foto: Ustupljena fotografija

Kongres je održan u njemačkom gradu Minhenu u okviru 74. Svjetskog kupa harmonike koji je otvoren 13 oktobra a trajaće do 17 oktobra.

Perić je zahvaljujući dugogodišnjim rezultatima i promociji akademske harmonike kao organizator prestižnog Internacionalnog muzičkog festivala “Dani harmonike” koji se već trinaest godina održavaju u Ugljeviku i Bijeljini, dobio podršku i povjerenje rukovodstva Svjetske asocijacije akoredonista i delegata iz preko 40 zemalja.

– Republika Srpska i BiH na ovaj način ispisaće svjetsku istoriju u oblasti kulture. Činjenica da Rusija, kao jedna od najvećih zemalja svijeta iz koje dolaze najpriznatiji svjetski izvođači harmonike samo jednom je bila u prilici da bude domaćin ove manifestacije, dovoljno govori o značaju ovog događaja ne samo za nas nego i za cjelokupan Balkan – rekao je Perić.

Nakon Perićevog izlaganja na Kongresu, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini (Italija) izrazio je zadovoljstvo što će se 76. Svjetski kup harmonike 2023 godine održati u Republici Srpskoj i BiH.

– Festival “Dani harmonike” na kojem sam lično učestvovao su Ugljevik i Bijeljinu svrstali u svojevrstan centar akademske harmonike ne samo u Evropi nego i u svijetu – rekao je Patarini koji je čestitao Slaviši Periću na dosadašnjem radu i velikom autoritetu koji ima u ovoj asocijaciji.

Periću su čestitali i potpredsjednik asocijacije Aleksandar Selivanov iz Rusije kao i generalni sekretar asocijacije  Kimo Matila iz Finske.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!