Menu
Slogan

A+ A A-

Svjetlanina mini plantaža “kraljice ukrasnog bilja”

  • Autor Nenad Popović

Lavanda je omiljena ukrasna biljka, a ime joj potiče od latinske riječi lavare, što znači kupati se. Ovo je višegodišnja biljka ljubičastog cvijeta i opojnog mirisa, ljekovita je, jer eterično ulje ili čaj od lavande umiruju, smanjuje nervnu napetost, glavobolju, ublažava grčeve i pomaže pri zarastanju rana. Cvijet lavande se koristi u pripremi poslastica, a ono što nam je manje poznato je, da se lavanda može korisiti i kao začin.

Foto: Semberija.info

Mnogi ovu „kraljicu ukrasnog bilja“ imaju u dvorištu ili na terasama, a od prije izvjesnog vremena, postoji i mini pantaža lavande u Međašima.

Vlasnica i zaljubljenik u ovu višegodišnju biljku je Svjetlana Marković. Planirala je da zasadi lavandu na oko dva dunuma okućnice, ali se, nakon razgovora sa ljudima u respektabilnom „Ljekobilju“ iz Ljubinja, odlučila na površinu od 500 metara kvadratnih, kao oglednu parcelu. Iako je novinarka već tri decenije, opredjeljenje da se posveti i uzgoju lavande, unijelo je dodatni elan u njen život,  jer kako kaže, „novinarstvo nam otvara svakodnevno nove i različite teme, susrete sa ljudima svih profila, ali nas i dovede do jedne tačke, kad je možda potrebno učiniti presjek i pronaći nešto dodatno što će nas ispunjavati potrebnom energijom“.

- Moja interesovanja za poljoprivrednu proizvodnju, donedavno su se odnosila samo na domen novinarskog istraživanja i izvještavanja, ali dođe vrijeme kad vas životni putevi i lične okolnosti vrate u kuću i dvorište gdje ste rođeni, gdje ste odrastali i odakle svi nosimo uspomene. Poželjela sam da oživim uspomene i sačuvam sjećanja na odrastanje u kući Miladinovića u Međašima, tako da sam se opredijelila da oplemenim ne samo taj prostor, već i svoj život, ali i život svoje porodice, kaže Markovićeva, koja ne samo da voli svoje rodno mjesto, nego punim srcem priča o rodnoj i plodnoj Semberiji.

Kao i većina žena, Svjetlana je fascinirana lavandom, tako da ne čudi što je izabrala da u Međašima ima mini plantažu ove, kako kaže, „biljke koja fascinira bojom i mirisom, biljkom koja budi sva čula“.

Foto: Ilustracija/Pixabay

- Priroda je najbolji umjetnik i kreator, a lavanda je lijepa u pejzažu, fascinantna u mirisu, zahvalna u kozmetici, ali i u ishrani kao čaj i začin. Opredijelila sam se organsku proizvodnju lavande, koja je zahtjevna u svakom smislu, ali sam sa porodicom i sestrom uspjela i dobili smo mirisne cvjetove  lavande. Uloženo je mnogo ljubavi, truda, rada i novca, ali je i zadovoljstvo ogromno, jer moj motiv nije bio komercijalni, kaže Svjetlana.

Dodaje da je ovu „ljubav“ upakovala u predivne pamučne vrećice.

- Brendirala sam pamučne vrećice kao suvenir, koji je lijep pozdrav i poruka iz Semberije, da ovdje može da uspijeva sve, ako se posvetimo, kaže Svjetlana i dodaje da, ukoliko sve bude išlo kako planira, proširiće proizvodnju na bar još 500 kvadrata, obezbijediti sredstva za sadnice, sistem za zalivanje, dobru ambalažu, uraditi sertifikaciju, registrovati komercijalnog poljoprivrednog gazdinstvo i obezbjeđivati tržište, a već je uspostavila dobru saradnju sa Udruženjem žena „Snaga“ iz Tuzle, koje se bavi uzgojem ljekovitog bilja.

Vjerujemo da će ljubav prema lavandi već naredne godine imati još bolje rezultate i da će Svjetlanini planovi biti realizovani.

Do tada, uživajmo u mirisu njene lavande, spakovane u pamučne vrećice, koje možemo otvoriti i skuvati čaj ili upotrijebiti ovu biljku kao začin.

/semberija.info/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!