Menu

A+ A A-

Eko-festival "Drinica" u Bijeljini

  • Autor Nenad Popović

U Eko-vizitor centru "Jezera" u Bijeljini danas je počeo trodnevni Zeleni-eko festival "Drinica" sa nizom obrazovnih, sajamskih i zabavnih sadržaja čiji je cilj zaštita prirode, rekla je Srni predsjednik udruženja "Eko put" Snežana Jagodić Vujić.

Foto: InfoBijeljina

Ona je istakla da će posjetioci moći da vide izložbu fotografija "Od divlje deponije do vizitorskog centra", da učestvuju u "Šetnji dabrovom stazom" na mjestu gdje su se dabrovi nakon više od vijeka ponovo pojavili u Semberiji, kao i nizu kreativnih radionica na temu zaštite prirode.

"Cilj manifestacije je podizanje svijesti o potrebi zaštite prirode i barskog sistema starog drinskog toka i promocija Eko-vizitor centra `Jezera` kao posjetilačkog centra budućeg zaštićenog područja `Drinica`", navela je Vujićeva.

Zeleni-eko festival dio je projekta "Revitalizacija dijela starog drinskog toka Drinice-bare starače u procesu uspostavljanja zaštićenog područja" koji podržava Javna ustanova "Vode Srpske".

"Ekološko udruženje `Eko put` formiralo je Eko centar `Jezera` 2013. godine kada smo od grada na korištenje i upravljanje dobili zemljište površine 2,5 hektara u sistemu starog drinskog toka, starače Drinice na Pavlovića putu u neposrednoj blizini glavnog korita Drine, u okviru budućeg zaštićenog područja u donjem toku i ušću rijeke Drine u Savu", rekla je Vujićeva.

Prema njenim riječima, lokacija je bila totalno devastirana i pretvorena u divlju deponiju otpada.

Aktivisti udruženja godinama su čistili otpad i sanirali štete nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, uredili prilazni put i ulaznu kapiju sa dijelom ograde, izgradili vidikovac, dva višenamjenska objekta i ljetnju učionicu, pet drvenih objekata za smještaj učesnika radionica i kampova.

"Najveći infrastrukturni radovi bili su na dijelu lokacije površine manje od hektara gdje su, nakon uklanjanja otpada, otvoreni izvori i produbljeno jezero maksimalne dubine do pet metara koji služe za posmatranje i istraživanje", istakla je Vujićeva.

Po njenoj procjeni, od 2016. godine kroz Eko centar je prošlo 10.000 posjetilaca, ekoloških i građanskih aktivista, mladih, članova mnogobrojnih udruženja iz Bijeljine i drugih sredina, ljubitelja prirode.

"Uporedo sa revitalizacijom barskog sistema radimo na izgradnji infrastrukture za višednevni smještaj i boravak posjetilaca i organizujemo naučno-istraživačke kampove, proučavamo biljne i životinjske vrste i organizujemo brojne edukativne sadržaje s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite prirode“, navela je Vujićeva.

/InfoBijeljina/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!