Menu

A+ A A-

„Dan strnih žita“ u Bijeljini: Očekuju se prinosi hljebnog žita iznad prosjeka

  • Autor Nenad Popović

Pšenica je za sada u odličnoj kondiciji i iako je rano govoriti o ovogodišnjem rodu, na oranicama na kojima su primjenjene sve agrotehničke mjere, očekuju se prinosi iznad prosjeka, rekao je na danas održanom „Danu polja strnih žita“ u Bijeljini  dr Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Foto: S.R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Umakro ogledu, na dvije parcele u Semberiji, bilo je zastupljeno 95 sorti pšenice, ječma i tritikalea, 11 sjemenskih kuća. Cilj ovakvih manifestacija je da omoguće ratarima da se upoznaju sa selekcijama koje su prisutne na domaćem tržištu, utvrde kvalitet usjeva i odaberu najbolje sorte. 

Savjeti stručnjaka, ocjenjuju ratari, su dragocjeni.

Ilija Lazić iz Velinog Sela pšenicu sije na 420 dunuma. Prošle godine ostvario je 650 kg po dunumu a sad očekuje i do 900 kilograma.

– Postavljam oglede već dvije godine. Na ovoj parceli ima 23 sorte pšenice. I zadovoljan sam. Nema bolesti, korova, insekata. Mnogo uložimo u proizvodnju ali vjerujemo da će se isplatiti. Ako ne bude kakvih vremenskih nepogoda, biće ovo rodna godina za ratare – kaže Lazić.

Pšenica je strateška kultura, te Ministarstvo poljoprivrede RS i ove godine podržava njenu proizvodnju. Subvencionira se sa 300 KM hektar zasijane oranice ovom kulturom, a obezbjeđeno je i regresirano dizel gorivo u sjetvi, podsjetio je pomoćnik ministra poljoprivrede RS Goran Bursać.

– Potrudićemo se da podsticaje isplatimo prije žetve. Čim novac bude na raspolagnju biće prebačen na račune naših poljoprivrednih proizvođača – najavio je Bursać.

„Danu strnih žita“ u Bijeljini prisustvovali su predstavnici resornog ministarstva, selekcijskih kuća, proizvođači hemijskih sredstava, poljoprivrednici i drugi brojni stručnjaci iz oblasti agrara. U RS su postavljena 22 ogleda strnih žita.

/SrpskaInfo/