Menu
Slogan

A+ A A-

Ruska medicinska delegacija pohvalila opremljenost i rad bolnice "Sveti vračevi"

  • Autor Nenad Popović

Ruska medicinska delegacija, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini, pohvalila je opremljenost, menadžment i rad ove zdravstvene ustanove u uslovima pandemije virusa korona.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Bijeljinska bolnica je na visokom nivou organizacije, a u nekim oblastima čak nadmašuje i veće međunarodne klinike iz ugla opreme i menadžmenta, rekla je novinarima rukovodilac dvanaestočlane ruske medicinske delegacije Alina Petičenko.

Ona je navela da ni u Rusiji nisu bila jednostavna vremena i da je kovid napravio svima probleme, nezavisno od nacionalnosti i državljanstva, Petičenko je istakla da je bijeljinska regija po procentu oboljelih na zadovoljavajućem nivou i da je tome umnogome doprinio uspješan menadžer na čelu Bolnice Zlatko Maksimović i njegov dobar tim saradnika.

Direktor Fonda međunarodnog medicinskog klastera iz Moskve Svetlana Gabitova rekla je za bijeljinsku bolnicu da je opremljena najboljom i najsavremenijom opremom, da ima moćan informacioni sistem, fantastičnog rukovodica i visokokvalifikovan tim ljekara koji se uspješno bore sa svim teškoćama izazvanim kovidom.

Ona je izdvojila kvalitet testova i rekla da je na međunarodnom nivou fantastičan pokazatelj to što se rezultati dobijaju za četiri do 24 časa, te ocijenila da je pokazatelj nivoa smrtnosti dobar, kao i kapacitet u kovid bolnici.

– Mi u Fondu međunarodnog medicinskog klastera u Moskvi stalno analiziramo napredna međunarodna iskustva u borbi protiv pandemije i na sljedeću konferenciju pozvaćemo direktora bijeljinske bolnice Maksimovića da podijeli svoje iskustvo, jer ima o čemu da ispriča – rekla je Gabitova.

Maksimović je trodnevnu posjetu ruskih medicinskih stručnjaka bijeljinskoj bolnici nazvao velikim događajem za ovu zdravstvenu ustanovu, grad i cijelu Republiku Srpsku i najavio nastavak uspješne međunarodne saradnje u borbi protiv pandemije.

– Ovo je godina znanja u bijeljinskoj bolnici i biće tu stručnjaka i iz drugih dijelova svijeta – rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, ljekari bijeljinske Bolnice danas su predstavili svoja iskustva u radu i borbi protiv kovida, a sutra će ruske kolege prenijeti iskustva o borbi sa pandemijom i radu zdravstvenog sistema u Rusiji.

– Ova saradnja će se nastaviti, najviše ulaganjem u znanje kroz razmjenu iskustava, jer znamo koliko je ruska medicina napredovala i koje su njihove mogućnosti – istakao je Maksimović.  

/SrpskaInfo/