Menu
Slogan

Udruženja protiv rudnika litijuma zbog ekološke opasnosti po drinski sliv

  • Autor Nenad Popović

Iz organizacije "Eko-put" iz Bijeljine istakli su da bi rudnik litijuma u Jadru u Podrinju blizu Loznice donio još jednu veliku opasnost po vode drinskog sliva.

Foto: V. Lojanica/RAS Srbija

 

Kako su naveli, dobro je poznato da su aktivnosti kompanije “Rio Tinto” na puno lokacija dovele do velikog zagađenja voda i zemljišta i do uništavanja biodiverziteta.

Iz “Eko-puta” ističu da u slučaju da se projekat dogodi, pitanje nije da li, već kada će se desiti ekocid i kada će drinska voda postati zagađena teškim metalima i sumpornim kiselinama, navedeno je u zajedničkom saopštenju Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, Ekološkog udruženja “Eko-put” Bijeljina i “Ert trajv”.

– O kakvoj je kompaniji riječ govori i podatak da se ove sedmice, od ponedjeljka, 5. aprila, do danas u Londonu održavaju dani akcije protiv kompanije “Rio Tinto”, koja je “svojim djelatnostima širom svijeta dovela do grubih kršenja ljudskih prava i ekoloških katastrofa, pa i jednog građanskog rata” – istaknuto je u saopštenju.

Istovremeno, na godišnjoj Skupštini akcionara kompanije “Rio Tinto” danas će učestvovati predstavnici udruženja “Ert trajv”, punopravnog člana “Londonske rudarske mreže” i “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”.

– Tom prilikom ćemo investitorima postaviti pitanja u ime lokalnih zajednica iz Srbije i BiH i predočiti da je rudnik litijuma u Jadru nepoželjan, štetan i da ga neće biti. Skupština će se održati onlajn zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom – istaknuto je u saopštenju.

Ekološka udruženja upozoravaju da bi negativne posljedice na vodu i na okolinu dovele i do sloma poljoprivrede u ovom regionu, a stotine domaćinstava bi ostale bez svoje glavne aktivnosti.

– Šteta po prirodu – bezbroj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta – se ne može procijeniti. Jadar i Rađevina, kao i Podrinje, su regioni sa neprocjenjivom prirodom i kulturnom baštinom, da spomenemo samo kulturni predio Tršić-Tronoša i planinu Cer…Sve ovo bi bilo neposredno ugroženo rudarenjem i preradom usred doline Jadra i deponovanjem otpada u dolini i uzvodno u dolini rijeke Štavice na Miškovcu – istaknuto je u saopštenju.

/SrpskaInfo/