Menu

A+ A A-

Lončar: "Logičan zahtjev da nevakcinisani plaćaju liječenje"

  • Autor Nenad Popović

Sasvim je logičan zahtjev ljekara da nevakcinisani građani sami plaćaju dio troškova liječenja od korona virusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije dr Zlatibor Lončar.

Foto: covid19.rs

 

On je rekao da takav zahtev ne bi imao smisla da država nije obezbijedila dovoljno cjepiva za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima liječenja jer znaju da to država plaća.

– Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svijest ljudi, imate one koji ne vjeruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najvjerovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mjera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije – kaže Lončar.

On je iznio i podatak da je u Srbiji trenutno izolovano osam slučajeva delta soja, ali upozorava da ih sigurno ima više, pa se odugovlačenjem vakcinacije samo još više otvara prostor virusu da mutira.

– Pandemija u čitavom svijetu ne može da se riješi dok nema dovoljno vakcinisanih, i sigurno se neće riješiti dok ne bude 70, 80 odsto globalno imunizovanih. Da li je bolje da se svi vakcinišemo na vrijeme i vratimo se normalnom životu, a ne da se pitamo gdje treba da nosimo masku. Bez vakcinacije to ne možemo i sve ostalo je prazna priča – objasnio je ministar.

Ministar je iznio podatke da je povećan broj ljudi na prvim pregledima, kao i na prijemima za bolnicu, te da je jedina stvar koja to može da spriječi – vakcinacija.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!