Menu

A+ A A-

Šta se dešava u vojnoj fabrici u Čačku, postoje tri moguća objašnjenja

  • Autor Nenad Popović

Nova, druga serija eksplozija u svega dvije nedjelje u magacinu vojne fabrike “Sloboda” dogodila se u prostoriji gdje nema strujnih instalacija, a sinoć je izbio i požar u ovoj kompaniji. Vojni analitičari ističu tri moguća razloga zbog čega se u ovoj kompaniji sada već učestalo događaju incidenti..

Foto: youtube/screenshot

 

Nakon samo 15 dana u vojnom magacinu “Sloboda” u subotu uveče ponovo je došlo do eksplozija s tim što su, nažalost, ovoga puta posljedice bile teže pošto je bilo i povrijeđenih troje radnika je lakše povrijeđeno i zadržano na bolničkom liječenju.

Dan kasnije, u nedjelju uveče u krugu fabrike izbio je požar i zahvatio šumu i visoko rastinje. Vatra je pod kontrolom. Na sreću, nije bilo povrijeđenih. Očekuje se dolazak helikoptera Vojske Srbije koji će pomoći u potpunom gašenju požara. U fabriku bi danas trebalo da dođu i demineri Tehničko-remontnog zavoda, prenosi Blic.

Vatrogasne ekipe dežurale su čitave noći u krugu fabrike.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je neobičan detalj u vezi sa preksinoćnom eksplozijom.

– Nadležni državni organi ispituju sve, sve je sad sigurno i obezbjeđeno. Ima jedna čudna stvar, u prvom izvještaju navodi se da je u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija došlo do eksplozije. Ispitaćemo podrobno sve razloge mogućeg požara i eksplozije biće ispitano sve – rekao je Vučić..

U Čačku je noć između subote i nedjelje protekla bez novih detonacija. Dronovi su tokom noći nadletale krug fabrike, a stučne ekipe izašle su na teren 24 časa nakon posljednje detonacije.

Pojedini mještani, koji su u subotu uveče evakuisani, počeli su juče ujutru da se vraćaju u svoj dom.

Podsjećanja radi, eksplozija u magacinu gotovih proizvoda fabrike “Sloboda” u Čačku već se dogodila 4. juna, ali nije bilo povrijeđenih.

Novi incidenti u “Slobodi” pokrenuli su pitanje zbog čega se u ovoj kompaniji toliko često događaju eksplozije i koliko su zaposleni i građani koji žive u blizini fabrike bezbjedni?

Tri moguća razloga za eksplozije

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe za Blic da eksplozije u magacinima lako zapaljivih materija nije novost, ali da je, ipak, jedna stvar neobična u vezi sa eksplozijama u fabrici „Sloboda“.

– Atipično je da su se dvije eksplozije u svega dvije nedjelje dogodile u skladišnim delovima iste kompanije. Ne u istoj prostoriji, ali u istim dijelovima. Zbog toga je ovo pitanje, prije svega, vojnu bezbjednost i VBA jer se ovde ne radi o trivijalnoj fabrici već o najznačajnoj kompaniji sistema odbrane – naglašava Radulović.

Kako kaže, tri su razloga zbog kojih može doći do eksplozije u magacinu lako zapaljivih materija. Kao jedan od njih u teoretskom smislu naveo je čak i diverziju, mada nije iznio da postoje bilo kakve indicije za to.

– Prvo, moguće da je u magacinu bilo veća količina sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda nego što je dozvoljeno. Drugo, moguće je da je nekim od tih resursa istekao rok, a kada se to dogodi oni postaju veoma nestabilni. Recimo, događa se da sada eksplodiraju bombe iz Drugog svjetskog rata. Treći razlog bi mogao biti sabotaža ili diverzija – podvlači Radulović.

Naš sagovornik apostrofira kako je veoma bitno da vojna bezbjednost utvrdi što pre okolnosti eksplozija kako bi se iskorijenile sve spekulacije.

– Pojavila su se veoma opasna poređenja ovih eksplozija sa eksplozijama u skladištima municije i oružja u Bugarskoj i Češkoj iza kojih je stajala diverzija jedinice 29155 ruske vojne obaveštajne agencije GRU. Ta jedinica je stajala i iza pokušaja prevrata u Crnoj Gori 2016. Godine. Da se ne bi otvarala ta opasna poređenja vojna bezbednost mora što prije da ispita cijeli slučaj – smatra Radulović.

Vojni analitičar ocjenjuje da se svakako mora unaprediti bezbjednost u pojasu pristupa skladišnom dijelu fabrike „Sloboda“.

– Poređenja radi, u vojnoj fabrici u Lučanima postoje stražarnice kao u seriji „Otpisani“ na svakih 400-500 metara dok su u „Slobodi“ službe bezbjednosti na nivou portirskih službi bez ikakvog osmatranja prostora – zaključuje Radulović.

Zašto se „Sloboda“ nije odmah oglasila?!

Vojni analitičar Vlade Radulović primjećuje da je i fabrika „Sloboda“ nije isto reagovala nakon preksinoćne serije eksplozija i detonacija prije dvije nedjelje.

-„Sloboda“ se prije dvije nedjelje oglasila iste noći, ali i ujutru. Dakle, imali smo nakon nekoliko sati već dva saopštenja ove kompanije. Dok se nakon nove serije eksplozije uopšte nije odmah oglasila. Očekujem da će VBA ispitati sve okolnosti eksplozija, ali da će odgovor ostati unutar sistema odbrane. Bez obzira na to, bitno je da vojna bezbednost zna šta se dogodilo u „Slobodi“ – naglašava Radulović.

/SrpskaInfo/

Napišite komentar, jer Vaše mišljenje je važno!